15 September 2013

Lekka sałatka krabowa






Wstałam dzisiaj wcześnie rano z dziwnym pomysłem zrobienia sałatki na śniadanie.  

Od dawna chodził za mną krab, powolnym krokiem. Na szczęscie zawsze w lodówce mam potrzebne składniki, żeby z niczego zrobić coś. 

Więc do dzieła ;]

Miłej niedzieli od Back Taste ;]



s k ł a d n i k i :

paluszki krabowe 
pół ogórka
pół papryki czerwonej
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
pieprz
sól
skórka z cytryny


W y k o n a n i e:

Paluszki krabowe obieramy na paseczki, wkładamy do salaterki. 

Ogórek kroimy w drobną kosteczkę oraz paprykę. Dorzucamy do kraba, skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, około pół małej łyżeczki. 

Dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 

Dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. 

Wszystko razem mieszamy i cieszymy się lekką sałatką z karbem ;]





5 comments:

  1. Jeszcze nie miałem przyjemności z taka przyjemnością ale spróbowałbym z przyjemnością ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z przyjemnością zapraszam ;) Wszystko jest możliwe.

      Delete
  2. Tak, jak pisałam w poście o krabowych paluszkach, bodajże rok temu, ciągle szukam sposobu na ten składnik.
    Jestem miłośniczką tego, co w wodzie sobie żyje i rośnie, ale paluszki krabowe mnie pokonały. Nie mogę wydobyć z nich smaku :(
    Z majonezem wszsytko się sprzeda. Pisze oczywiście w sensie pozytywnym- lepszy rydz niz nic.

    Jak się zastanowię, to paluszki mnie nie pokonały, to raczej one są " mało wyraziste"
    Zapraszam wkrótce do nas na "doratę w szalonej wodzie", czyli rzecz o moich potyczkach z rybami

    Zdjęcia jak zwykle prześliczne ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu się zgodzę, krabowe paluszki to cięższy temat. Ja jadłam wariacje sałatkowe z nimi w roli głównej, nawet dodawałam do makaronu jako składnik spaghetti. Ale zdecydowanie powracam to prostych sałatek.

      Im mniej tym lepiej ;]

      Pozdrawiam

      Delete
  3. pastę z krabowymi paluszkami też juz przerabiałam, ale gdybym nie dodała tuńczyka i oliwek, jesli pamiętam, to całe danie było by za przysłowiowym " za niczym"

    Nic, trzeba poszukiwać dalej, choc cienko to widzę....mowa oczywiście o krabowych paluszkach ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete