24 February 2015

CYNAMONOWY FRANCUZ Z KREMEM



 




Jak szybko to ciastko się pojawiło, tak szybko zniknęło.  

Nie przypuszczałam, że wersja "odświeżonej" napoleonki zrobi taką rewolucje w mojej kuchni.

Chrupiące warstwy cynamonowego ciasta z grubą warstwą śmietanki i malinami, zawładnęło 

naszymi sercami i brzuchami :)




s k ł a d n i k i :

ciasto francuskie ( może być gotowe ze sklepu)

cynamon

cukier

400 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

100 g malin


W y k o n a n i e :

Płat ciasta francuskiego kroimy na dwa identyczne kawałki.

Posypujemy cukrem i cynamonem. Zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut.

Ubijamy śmietankę z cukrem, wyciskamy krem na jeden z blatów, układamy maliny, przykrywamy 

pozostałym ciastem. Schładzamy w lodówce.

 Posypujemy pudrem i kroimy nożem z ząbkami.






28 comments:

  1. Piękny ten francuz, bardzo słodki i kuszący :)

    ReplyDelete
  2. Nie dziwię się, że szybko znikną, bo wygląda tak, że aż ślinka cieknie! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ledwo zrobiłam już chowałam talerz do zmywarki, niesamowite:)

      Delete
  3. Replies
    1. Dziękuję Ewo W :) pozdrawiam serdecznie:)

      Delete
  4. Replies
    1. Dzisiaj też coś piękę, w końcu mam wolny dzień i nawet słońce u mnie świeci, idealnie! Pozdrawiam Lauro:)

      Delete
  5. Wygląda smakowicie :) Zjadłabym bez mrugnięcia okiem :)

    Zapraszam do siebie, na konkurs :)
    poezja-smakow.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za zaproszenie:) jeśli jeszcze nie minął termin chętnie się dołączę:)

      Delete
  6. Wygląda jak chmurka, pyszna chmurka! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chrupiąca gdzie nie gdzie była ta chmurka:) Miłego dnia Olu:)

      Delete
  7. Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muszę powtórzyć i to nie jeden raz chyba:) Miłego dnia Mątewko:)

      Delete
  8. Replies
    1. dziękuję w imieniu Francuza:) buziaki:)

      Delete
  9. To rzeczywiście deser z tych szybko znikających. Super musiał smakować.

    ReplyDelete
  10. totalnie uwielbiam ten przepis! PYCHA!

    ReplyDelete
  11. Zakochałam się w nim :) Oj Ci Francuzi ;) Wspaniałe ciasto

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe:) dziękuję i pozdrawiam Agnieszko;)

      Delete
  12. Proste, pyszne i do tego fantastycznie wygląda....mniam :)

    ReplyDelete
  13. Ale pyszności! :) jest jeszcze jakiś kawałeczek dla spoźnialskich..? ;)
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete