I nadziałam sobie papryki. Idealne i mocno pikantne.
Ja podałam z ryżem, ale świetnie komponuje się z bagietką czy bułeczkami z serem.
Przekąska na grilla i spotkanie z przyjaciółmi.
s k ł a d n i k i :
0,5 kg mięsa wołowego z udźca
cebula
3 ząbki czosnku
czerwona fasola
puszka pomidorów pelati
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml wina czerwonego
odrobina wody
pieprz zielony
owoc jałowca
papryka ostra
papryka słodka
tymianek
odrobina cukru
extra vergine
4 papryki
żółty ser
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy patelnie, podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i czosnek w plasterki.
Wlewamy wino, pomidory pelati z puszki i przecier.
Odrobina wody i przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Dodajemy odsączoną i przelaną wodą czerwoną fasolę i dusimy jeszcze około 10 minut, do powstania
gęstego sosu.
Papryki kroimy na połowy.
Wydrążamy gniazda i czyścimy. Na dno ścieramy sera żółtego i nadziewamy sosem.
Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 40 minut pod przykryciem.
Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i zapiekamy.
cudowne zdjęcia! :)
ReplyDeleteNo i ten smak :)
Uwielbiam serwować pieczone faszerowane papryki na obiad, szczególnie latem :) Cudowne danie.
ReplyDeleteZaintrygowałaś mnie tym przepisem. Czesto nadziewam paprykę, ale takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam. Wiem jak dobrze smakują sosy z dodatkiem wina i pomidorów, plus czerwona fasolka - to musi być mega dobre. Spróbuje!
ReplyDeleteMiłego dnia
Uwielbiam chili con carne :)) a ta wersja w papryce bardzo pomysłowa i efektowna :))
ReplyDeleteMiłego dnia...
To ja...wpadam na taki ostry talerz!:) pozdrawiam serdecznie!
ReplyDeleteojacie! kocham chili con carne!
ReplyDeleteStrasznie smakowicie wygląda, mniam!
ReplyDelete