16 May 2014

PAPRYKA CHILI CON CARNE





I nadziałam sobie papryki. Idealne i mocno pikantne. 

Ja podałam z ryżem, ale świetnie komponuje się z bagietką czy bułeczkami z serem.

Przekąska na grilla i spotkanie z przyjaciółmi.







s k ł a d n i k i :


0,5 kg mięsa wołowego z udźca

cebula

3 ząbki czosnku

czerwona fasola

puszka pomidorów pelati

3 łyżki przecieru pomidorowego

100 ml wina czerwonego

odrobina wody

pieprz zielony

owoc jałowca

papryka ostra

papryka słodka

tymianek

odrobina cukru

extra vergine

4 papryki

żółty ser



w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnie,  podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i czosnek w plasterki.

Wlewamy wino, pomidory pelati z puszki i przecier. 

Odrobina wody i przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Dodajemy odsączoną i przelaną wodą czerwoną fasolę i dusimy jeszcze około 10 minut, do powstania 

gęstego sosu.

Papryki kroimy na połowy.

Wydrążamy gniazda i czyścimy. Na dno ścieramy sera żółtego i nadziewamy sosem.

Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 40 minut pod przykryciem.

 Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i zapiekamy.










7 comments:

  1. cudowne zdjęcia! :)
    No i ten smak :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam serwować pieczone faszerowane papryki na obiad, szczególnie latem :) Cudowne danie.

    ReplyDelete
  3. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem. Czesto nadziewam paprykę, ale takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam. Wiem jak dobrze smakują sosy z dodatkiem wina i pomidorów, plus czerwona fasolka - to musi być mega dobre. Spróbuje!
    Miłego dnia

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam chili con carne :)) a ta wersja w papryce bardzo pomysłowa i efektowna :))
    Miłego dnia...

    ReplyDelete
  5. To ja...wpadam na taki ostry talerz!:) pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  6. ojacie! kocham chili con carne!

    ReplyDelete
  7. Strasznie smakowicie wygląda, mniam!

    ReplyDelete