Mielony, to niezastąpiony klasyk w polskiej kuchni.
Eksperymentujemy, dodajemy zioła, wszelkie możliwe dodatki, które zmieniają i podkręcają smak.
Ja osobiście uwielbiam mielonego z fetą i szpinakiem albo z papryką i oliwkami.
Dzisiaj nowa odsłona mielonego z pieczarkami, który podbił nie jedno serce u moich znajomych
i rodziny.
s k ł a d n i k i : (około 10 kotletów)
1kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
3 ząbki czosnku
1 jajko
pieprz
sól
cebula
papryka ostra
0,5 kg pieczarek
w y k o n a n i e :
Mięso mielone, wyrabiamy z solą, pieprzem, startymi ząbkami czosnku, posiekaną w drobną kostkę
cebulą, jajkiem i papryką.
Pieczarki siekamy na plasterki, smażymy na patelni. Studzimy.
Do każdego kotleta nakładamy po łyżce pieczarek i formujemy okrągłe kotlety.
Panierujemy w tartej bułce i pieczemy na patelni.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
U mnie ryż z salsą z nekarynek i ogórka.
Nektarynki do obiadku ? :))) Ciekawa kombinacja :))
ReplyDeleteJak dla mnie- totalna bomba! super!
ReplyDeletefajne zdjęcia!
ReplyDeleteUkochany klasyk <3
ReplyDeleteMmmmm pyszne....salsa wymiata :))
ReplyDeleteMiłego weekendu :)
Olka.
Pomysłowo jak zawsze! ;)
ReplyDeleteWłaśnie jestem po smażeniu góry mielonych:)
ReplyDelete