11 July 2014

MIELONY Z PIECZARKAMI







 Mielony, to niezastąpiony klasyk w polskiej kuchni. 

 Eksperymentujemy, dodajemy zioła, wszelkie możliwe dodatki, które zmieniają i podkręcają smak. 

Ja osobiście uwielbiam mielonego z fetą i szpinakiem albo z papryką i oliwkami.


Dzisiaj nowa odsłona mielonego z pieczarkami, który podbił nie jedno serce u moich znajomych

 i rodziny.






 s k ł a d n i k i : (około 10 kotletów)

1kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
3 ząbki czosnku
1 jajko
pieprz
sól
cebula
papryka ostra
0,5 kg pieczarek


w y k o n a n i e :

Mięso mielone, wyrabiamy z solą, pieprzem, startymi ząbkami czosnku, posiekaną w drobną kostkę 

cebulą, jajkiem i papryką.

Pieczarki siekamy na plasterki, smażymy na patelni. Studzimy.

Do każdego kotleta nakładamy po łyżce pieczarek i formujemy okrągłe kotlety.

Panierujemy w tartej bułce i pieczemy na patelni.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

U mnie ryż z salsą z nekarynek i ogórka.






7 comments: