9 March 2014

Spaghetti Pesto Aioli z pomidorkami i szpinakiem





Spaghetti z extra vergine i dodatkami zawsze jest na pierwszej pozycji spośród moich ulubionych past.  

Wnętrze kryje pesto aioli, pomidorki, szpinak, papryczka chili, dużo czosnku, świeży lubczyk i bazylia. 

Rozpływam się nad prostotą tego dania. Włosi to geniusze !






s k ł a d n i k i :

300 g makaronu spaghetti

2 pomidory 

trzy garście szpinaku baby

4 ząbki czosnku

cebula

papryczka chili

pesto aioli (Barilla)

extra vergine

pieprz

sól

pieprz cayenne

lubczyk i bazylia

suszony tymianek



w y k o n a n i e :


Na głęboką patelnię wlewamy sporą ilość extra vergine (1 cm) 

Na zimną patelnię wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, rozgrzewamy i lekko smażymy kilka sekund. 

Dorzucamy pomidory posiekane w kosteczkę i papryczkę chili w paseczki.

Doprawiamy pieprzem, tymiankiem, solą i lubczykiem. Szczypta pieprzu Cayenne dodaje pikanterii.

Przykrywamy pokrywką i czekamy aż pomidory puszczą wodę. Dusimy, aż nabiorą mocnej 

czerwonej  barwy. Dodajemy 2 łyżeczki pesto aioli.

Dodajemy szpinak baby i lekko mieszamy. 

Ugotowany makaron, nie odcedzamy z wody.

 Bezpośrednio za pomocą łyżki do makaronu, dorzucamy na patelnię. 

W razie potrzeby dolewamy extra vergine i doprawiamy. 

Ozdabiamy świeżą bazylią.








13 comments:

  1. Od jakiegoś czasu chodzi za mną taki makaron:)))

    ReplyDelete
  2. Ten przepis sobie zapiszę i napewno wykorzystam, bo bardzo lubie spagetti z pesto.
    Wygląda bardzo apetycznie:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja także uwielbiam pesto, ale kurcze czego ja nie lubię:)?

      Delete
  3. Pięknie prezentuje się spaghetti :) Mniam!

    ReplyDelete
  4. Pyszności...... uwielbiam dodawać szpinak do makaronu
    Wypróbuję z tym pesto bo wygląda bardzo smakowicie......:))

    ReplyDelete
  5. Dodajmy, że Włosi to geniusze, jeśli chodzi o sferę kulinarną ;-) ale masz rację, ich dania są genialne. Proste, szybkie, ale pyszne i pełne smaku. Tak więc częstuję się tymi kluchami :-)

    ReplyDelete
  6. uwielbiam makarony! ten musiał być pyszny :) ciekawy przepis!

    ReplyDelete
  7. Ale smaków w tym makaronie i tymianek i bazylia, i lubczyk i jeszcze ten sos. łoł :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete