I invite you to dinner.
Today we give breast of turkey baked in jamon serrano.
Swedish potatoes.
Baked apples in brown sugar and spring salad.
Zapraszam na obiad.
Dzisiaj podajemy pierś z Indyka zapieczoną w serrano obsypaną lubczykiem.
Ziemniaczki po szwedzku.
Pieczone jabłka w brązowym cukrze i sałatka wiosenna.
s k ł a d n i k i : ( 4 porcje)
ziemniaki ( około 12 - 14 sztuk)
olej z pestek winogron
sól
pieprz
250 ml śmietanki 30%
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
lubczyk
4 łyżki startego na drobno żółtego sera
podwójna pierś z indyka
kilka plastrów szynki serrano
sól
pieprz
lubczyk
olej z pestek winogron
3 jabłka
szczypta brązowego cukru
Obieramy ziemniaki.
Bierzemy ziemniaka i kładziemy go na dużej łyżce i nacinamy w plastry około 3 milimetrowe od siebie.
Naczynia żaroodporne pryskamy olejem i wysypujemy tartą bułką. Układamy nasze ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem.
Przykrywamy pokrywką szklaną i zapiekamy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem 20 minut.
Śmietankę mieszamy ze startym żółtym serem, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem.
Zgniatamy dwa ząbki czosnku.
Po upływie 20 minut, zalewamy ziemniaki śmietanką i ponownie przykrywamy pokrywką.
Zapiekamy nasze ziemniaczki po szwedzku 40 minut w tej samej temperaturze.
Indyka myjemy, suszymy.
Obsypujemy lekko szczyptą soli, pieprzu i lubczykiem.
Zawijamy w szynkę serrano i umieszczamy na wytłuszczonej dobrze formie do zapiekania.
Jabłka kroimy w ósemki, obsypujemy brązowym cukrem i umieszczamy obok indyka,
Zapiekamy mięso około 20 - 25 minut. w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
Podajemy z sałatką wiosenną.
U mnie kapusta pekińska, ogórek, rzodkiewka, papryka czerwona, natka pietruszki, sól, pieprz
i dwie łyżki śmietany 12%.
Jak to fajnie wyglada, często robie ziemniaki właśnie w takiej postaci.
ReplyDeleteMiłego poniedziałku życzę jak i całego tygodnia
Ziemniaki nacinamy na łyżce? To bardzo ciekawe, chodzi o to, żeby przypadkiem nie rozciąć?
ReplyDeleteTak, dokładnie:) Wychodzi ładny wachlarz. Wtedy idealnie równo i szybko się pieką, a śmietanka wpływa do wnętrza, dlatego są takie kremowe i aromatyczne.
DeleteCzęsto robię takie ziemniaczki na wiosnę, już się nie mogę doczekać:))
ReplyDeleteAle czemu tylko na wiosnę:)?
DeleteO rany jak to bosko wygląda! Muszę taki obiad sobie zaserwować :)
ReplyDeleteZ tymi pyreczkami, to ja oczywicie poszłbym na skróty, czyli ziemniaki bym podgotowała, ponacinała i dalej wg podanej receptury. Czy coś stracą w smaku ? raczej nie- jak na mój gust, a czas przygotowania i sie skórci.
ReplyDeleteSzczerzę powiedziawszy wszsytkie pyreczki z piekarnika, własnie z powodu czasu, podgotowuję. Tak czy owak jest super smacznie !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wg mnie smakują inaczej. Woda i sól w niej zawarta przepłukują i nadają ziemniakowi charakterystyczny smak. Pieczone ziemniaki od podstaw od razu można rozpoznać. Owszem oszczędność czasu ;)
DeleteTutaj pokazałam oryginalny przepis i zachęcam do spróbowania:)