21 March 2014

Spaghetti Chili z wołowiną






Moja makaronowa miłość.

Na ostro i z wołowiną. Użyłam wołowiny z szynki, przez co smak jest intensywniejszy a mięso jest sypkie.

Dodałam szałwii i cayenne.

Zapraszam, jedno z moich stałych przepisów na szybki cieszący oko oraz podniebienie makaron.







s k ł a d n i k i :


0,60 kg wołowiny z szynki

puszka pomidorów

7-8 szt pomidorków cherry

3 ząbki czosnku

papryczka chili

cebula

2 marchewki

szałwia

tymianek

pieprz

pieprz kolorowy

curry

odrobina cukru

sól

extra vergine

bazylia świeża


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię, posiekaną cebulę i czosnek szklimy przez minutę. 

Dodajemy mięso i lekko podsmażamy. 

Dorzucamy pomidorki pocięte na ćwiartki i papryczkę chili posiekaną w paseczki.

Marchewkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dorzucamy do patelni.

Doprawiamy solą, pieprzem, szałwią suszoną, tymiankiem i odrobiną cukru.

Ja dodałam odrobinę (szczypta w palce )curry, co fantastycznie zmieniło smak sosu.

Wlewamy pomidory z puszki, dolewamy szklankę wody.

Dusimy wszystko około 45 minut.

Podajemy z makaronem ugotowanych al dente.

Posypujemy suszoną szałwią i bazylią.











12 comments:

  1. Lubie takie połączenie i generalnie uwielbiam makaron :))

    Udanego weekendu:)

    ReplyDelete
  2. Często takie robię..... generalnie jak z mięskiem to tylko z wołowiną....
    Miłego wiosennego weekendu :))

    ReplyDelete
  3. mniam! kocham takie smaki... i spaghetti.... całe dzieciństwo wcinałam jedynie makaron ;p

    ReplyDelete
  4. Ja częściej jem makarony z sosami serowymi, ale dobry sos chilli i wołowina to coś, czym na pewno nie mogłabym pogardzić! Wygląda pysznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi tam wszystko jedno jakiego koloru robię sos, jadam dosłownie wszystko:)

      Delete
  5. Takie perełki, to ja czytam na jednym wdechu, tym bardziej, że w tym tygodniu gotowałam "coś" ;) na ten temat. Zapraszamy na FB w tym tygodniu.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    ReplyDelete