Moja makaronowa miłość.
Na ostro i z wołowiną. Użyłam wołowiny z szynki, przez co smak jest intensywniejszy a mięso jest sypkie.
Dodałam szałwii i cayenne.
Zapraszam, jedno z moich stałych przepisów na szybki cieszący oko oraz podniebienie makaron.
s k ł a d n i k i :
0,60 kg wołowiny z szynki
puszka pomidorów
7-8 szt pomidorków cherry
3 ząbki czosnku
papryczka chili
cebula
2 marchewki
szałwia
tymianek
pieprz
pieprz kolorowy
curry
odrobina cukru
sól
extra vergine
bazylia świeża
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy patelnię, posiekaną cebulę i czosnek szklimy przez minutę.
Dodajemy mięso i lekko podsmażamy.
Dorzucamy pomidorki pocięte na ćwiartki i papryczkę chili posiekaną w paseczki.
Marchewkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dorzucamy do patelni.
Doprawiamy solą, pieprzem, szałwią suszoną, tymiankiem i odrobiną cukru.
Ja dodałam odrobinę (szczypta w palce )curry, co fantastycznie zmieniło smak sosu.
Wlewamy pomidory z puszki, dolewamy szklankę wody.
Dusimy wszystko około 45 minut.
Podajemy z makaronem ugotowanych al dente.
Posypujemy suszoną szałwią i bazylią.
Yes, please!
ReplyDeleteYes i know i know :) you're like me.
DeleteLubie takie połączenie i generalnie uwielbiam makaron :))
ReplyDeleteUdanego weekendu:)
Ja kocham wprost:)
DeleteCzęsto takie robię..... generalnie jak z mięskiem to tylko z wołowiną....
ReplyDeleteMiłego wiosennego weekendu :))
Miłego weekendu Tobie również Olu ;)
Deletemniam! kocham takie smaki... i spaghetti.... całe dzieciństwo wcinałam jedynie makaron ;p
ReplyDeleteMi zostało do teraz;]
DeleteJa częściej jem makarony z sosami serowymi, ale dobry sos chilli i wołowina to coś, czym na pewno nie mogłabym pogardzić! Wygląda pysznie :)
ReplyDeleteMi tam wszystko jedno jakiego koloru robię sos, jadam dosłownie wszystko:)
DeleteTakie perełki, to ja czytam na jednym wdechu, tym bardziej, że w tym tygodniu gotowałam "coś" ;) na ten temat. Zapraszamy na FB w tym tygodniu.
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapedna
Moje ukochane danie <3
ReplyDelete