22 March 2014

BROWNIE WITH CREAM AND STRAWBERRIES





The first sweet strawberries this year. 

Taste the chocolate brownie with cream and strawberries.



Pierwsze słodkie truskawki w tym roku.

Skosztujcie mojego brownie z bitą śmietaną i truskawkami.

A jutro zapraszam na smoothie truskawkowe, R wyczarował w mojej głowie obraz koktajlu, który koniecznie musi się tutaj pojawić.






s k ł a d n i k i :


200 g czekolady gorzkiej

200 g masła

100 g cukru

szklanka mąki tortowej

6 jajek

cukier waniliowy

łyżka koniaku


400 ml śmietanki 30 %

cukier waniliowy

truskawki



w y k o n a n i e :


Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, dolewamy koniak, masę studzimy.

Powoli dodajemy mieszając drewnianą łyżką czekoladę do masy jajecznej.

Dosypujemy szklankę mąki, lekko mieszając, aby ciasto pozostało nadal puszyste.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę czekoladową.

W nagrzanym do 200 stopni C piekarniku pieczemy brownie 16-18 minut bez termoobiegu.

Studzimy, kroimy na dowolne kwadraty.

Ozdabiamy ubitą śmietaną z cukrem waniliowym i ozdabiamy truskawkami.

Chłodzimy w lodówce około 4-5 godzin.













18 comments:

  1. MMMM... brownie... i do tego z truskawkami <3 coś pięknego!

    ReplyDelete
  2. Mmmm....pyszności.
    Poproszę kawałeczek na jutro do kawki....:))
    Miłego wieczoru i pięknej niedzieli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Już nie ma Olu, zjedli mi wszystko z lodówki w niedziele ;)

      Delete
  3. Ależ pyszności!!!! Uwielbiam brownie i uwielbiam truskawki, czyż może być lepsze połączenie???? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A jak tam u Was z owocami o tej porze roku?

      Delete
  4. Pięknie wgląda, jest smak, jest rozpusta :D
    Mam w brzuszku trochę miejsca. Przesyłaj !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  5. Nie pogardziłabym takim czekoladowym kwadracikiem!

    ReplyDelete
  6. przecudownie podane! jak mini torciki :)

    ReplyDelete
  7. Właśnie upiekłam brownie, bo zostało mi nieco kremu waniliowego i zamierzałam podać z jeżynami :)

    ReplyDelete