2 October 2013

Tost z bekonem, rukolą, mozzarellą i serem edamskim








Szybko minął mi dzień, ledwo się obudziłam, a tu już 20:00 wieczorem. 
Dzisiaj na obiad przygotowywałam pilaw z paryczką na ostro i piersią z kurczaka w pesto. 

Jutro ukaże się na stronie.  Danie bardzo aromatyczne i zdecydowane w smaku. 
Pierś wyszła soczysta i ciekawy efekt uzyskałam poprzez dodanie sekretnego składnika, ale o tym jutro;) Zapraszam na jutrzejsze menu na obiad.

A teraz zdjęcia i przepis mojego śniadania. Chrupiący bekon z patelni grillowej w grillowanej bułce, z serami, pomidorkami i rukolą. Lekkie i chrupiące do tego kubek latte.


s k ł a d n i k i:

bułki
bekon cieniutki u mnie gotowany
mozzarella
ser edamski
rukola
masło
pieprz
sos chrzanowy z pieprzem kolorowym
listki bazyli


 w y k o n a n i e:

Bułeczki zgrillować lekko na patelni grillowej, obok rzucić plasterki bekonu. Grillować, aż będą chrupiące. 

Bułkę posmarować cienko masłem, posypać rukolą, położyć bekon, pomidorki, liście bazylii, mozzarellę, ser edamski. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem. 

Przykryć drugą połówką bułki. 


Włożyć do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aż sery się rozpuszczą. 

Podawać z sosem chrzanowym, idealnie podkreśla smak bekonu. Polecam:)








5 comments:

  1. Królewskie śniadanko! Miło byłoby tak witać każdy dzień :))

    ReplyDelete
  2. takie śniadanie, to u mnie tylko w niedziele w chodzi w grę. Nie że nie lubię, wręcz przeciwnie, znam sibie, na jednej bułce by się nie skończyło- to jest pyszna kompozycja, wszystko to co lubię. A grillowanie pieczewa to fajna rzecz. Inwestycja w żeliwną patelnię uważam za jedną z lepszch w moim życiu. Kto grulluje kiłebasy, a nie grulluje bułek, nie wie, co traci !!!!!!!!!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  3. Ja od czasu do czasu szaleje:) nie zawsze mam siłę i ochotę na coś twórczego, zazwyczaj koktajl mi w zupełności wystarcza:)

    Pozdrawiam ciepło Was:)

    ReplyDelete
  4. Szkoda, że mnie nie było na tym śniadaniu....

    ReplyDelete
  5. Ta bułeczka tak pysznie zarumieniona...

    ReplyDelete