15 October 2013

Sznycel ze śliwkami w sosie śmietanowo winnym






Sezon śliwkowy u mnie trwa, tak szczerze mówiąc, wolę śliwki suszone. Mają dużo więcej aromatu i ciekawych zastosowań niż świeże. Naszła mnie ostatnio ochota na słodkości śliwkowe, ale to innym razem, dzisiaj opowiem o moim niedzielnym obiedzie.  Delikatny sznycel w sosie śmietanowym na białym wienie z suszonymi mięścistymi śliwkami. Aż cała się cieszę jak dziecko;) wyborne połączenie. 

Podałam mięso z puree czosnkowym i buraczkami.


s k ł a d n i k i:

0,5 kg sznycla
250 ml śmietanki 30%
śliwki suszone 120 gr.
100 ml białego wytrawnego wina
tymianek
czosnek
2 cebulki
sól
pieprz kolorowy
szczypta papryki ostrej
łyżeczka cukru
owoc jałowca
extra vergin


d o d a t k i:

puree czosnkowe ( ziemnaki utłuc z łyżką śmietany 18% i 2 ząbkami czosnku i szczyptą pieprzu czarnego)


w y k o n a n i e:

Rozgrzać głęboką dużą patelnie, sznycle obsypać solą i pieprzem.  

Na gorącą patelnie wlać kilka kropli oliwy z oliwek i smażyć sznycle na lekko rumiano. 
Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zalać białym winem. 

Odparować. Wlać śmietankę i dodać zioła wg uznania. 

Dodać śliwki i dusić pod przykryciem, aż sos zredukuje i zagęści się około 20 minut. Doprawić do smaku. 

Podawać z puree czosnkowym i np. buraczkami z cebulką.





6 comments:

  1. Wyśmienite danie, takie połączenia mi odpowiadają...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że przypasowałam tym daniem:)

      Delete
  2. niezwykle smakowite danie, chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koniecznie wypróbuj, mam jeszcze ochotę skusić się na danie ze świeżymi śliwkami. Jeszcze widziałam w sprzedaży.

      Delete