20 October 2013

Indyk z mozzarella i szynką zapiekany w sosie serowym






Indyk, a dokładnie pierś z udek indyka, fantastycznie sprawdza się w piekarniku i gulaszach. 
Jest soczysty, lekko ciemniejszy od reszty częsci indyka ale ma wilgotność i głębię smaku. 

Wiem wiem, przecież kurczak i indyk jako drób nie mają mocno wyczuwanego smaku. A szkoda, bo to jedno z chudszych mięs.  

Moja propozycja na obiad, indyk z serem mozzarella z szynką staropolską, zapiekany z sosem serowoczosnkowym na bulionie pieczeniowym. 


s k ł a d n i k i:

0,5 kg piersi z udek indyka
10 dag szynki 
mozzarella
pieprz 
sól
3 ząbki czosnku
masło 
extra vergin



s o s :

pół szklanki śmietanki 30 %
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
bazylia
3 łyżki bulionu pieczeniowego
ser sokół około pół szklanki
parmezan lub grana padano
pieprz


warzywa grillowane:
brokuły
papryka

bagietka z masłem czosnkowo ziołowym


w y k o n a n i e :

Natłuścić formę żaroodporną masłem. 

Piersi oczyścić z błonek, pociąć na mniejsze plastry, lekko potłuc tłuczkiem i rozpłaszczyć dłonią.

Posolić i wetrzeć świeżo zmielony pieprz.

  Na piersi układamy plastry mozzarelli i czosnek pokrojony w plasterki. Całość przykrywamy szynką. 

Zapiekamy około 12 minut w piekarniku 180 stopni C. 

Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy śmietankę, majonez, bulion pieczeniowy, starty czosnek i zioła. Dodajemy żółty starty ser na drobnych oczkach oraz parmezan. 

Sos wylewamy na podpieczone mięso i całość zapiekamy około 10 minut. 

Podajemy z dowolonymi dodatkami.







2 comments:

  1. I chociaż na weekend robiłam pieczeń z indyka, to na Twoją wersję i trzeciego dnia bym się skusiła.
    Wyśmienite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki Aguś, na prawdę było dobre:)

      Delete