Zapraszam na Pilaw z warzywami z dodatkiem kurczaka opiekanego na grillu z pesto
bazyliowo-pietruszkowym.
Danie lekko pikantne na bazie świeżych warzyw, pierś była grillowana w marynacie z pesto suszonego
i pieprzu.
Dodatkiem było świeżo robione pesto z bazylii i pietruszki z orzechami laskowymi i czosnkiem.
Dzisiaj rozmawiałam z AgąS musimy na jakiś czas się wyrzec słodkiego, lecz o patrzeniu nie było mowy;]
Już wkrótce coś co sprawia, że moje serce bije mocno;]
s k ł a d n i k i:
pierś podwójna duża z kurczaka
Ryż Uncle Ben's Tricolo
pieczarki
marchewka
papryka czerwona
cebula biała
4 ząbki czosnku
tymianek
imbir
liść lautrowy
płatki chili
sos balsamico
pieprz
sól
extra vergin
pesto Kotanyi
p e s t o :
pietruszka zielona
bazylia
orzechy laskowe
extra vergin
ząbek czosnku
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
( wszystko razem mixujemy w blenderze)
w y k o n a n i e :
Piersi dzielimy na płaty, kroimy na pół. Solimy i dodajemy świeżo zmielony piperz, obsypujemy suszonym pesto. Dolewamy kilka kropel extra vergin.
Grillujemy na patelni grillowej do lekkiego zrumienienia. Przykrywamy folią, aby odpoczęły i zatrzymały sok w środku.
Rozgrzewamy dużą patelnię, skraplami extra vergin i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem. Paprykę kroimy w paski wraz z marchewką. Dorzucamy na patelnię. Pieczarki kroimy na większe plastry. Podsmażamy razem wz warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem, sosem balsamico, płatkami chili, liściem laurowym, tymiankiem i imbirem.
Dusimy razem do momentu, aż warzywa się lekko usmażą, ale pozostaną chrupiące i jędrne.
Ryż gotujemy, przelewamy wodą i dodajemy na patelnię z warzywami, podsmażamy całość około 10 minut.
Podajemy z kurczakiem i pesto bazyliowo-pietruszkowym.
Uwierzcie mi , było pyszne. Ryż przyprawiony ekstra, a pierś z pesto , to poezja...
ReplyDeleteHaha to dobrze, że Ci smakowało, nic nie mówiłaś wcześniej;)
DeleteMoże wszyscy wiedzą, tylko ja nie wiem, a kiedy nie wiem to się po prostu pytam.
ReplyDeleteCo to jest pilaw ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, to wschodnia potrawa z ryżu, w oryginalnym przepisie z mięsem i rybami, przyprawiona na ostro;) Ja oczywiście, wolę wersję lżejszą wegetariańską, lecz ostrość pozostała bez modyfikacji.
Delete