3 October 2013

Pilaw z kurczakiem w pesto





Zapraszam na Pilaw z warzywami z dodatkiem kurczaka opiekanego na grillu z pesto 
bazyliowo-pietruszkowym.

Danie lekko pikantne na bazie świeżych warzyw, pierś była grillowana w marynacie z pesto suszonego
 i pieprzu.
 Dodatkiem było świeżo robione pesto z bazylii i pietruszki z orzechami laskowymi i czosnkiem.

Dzisiaj rozmawiałam z AgąS musimy na jakiś czas się wyrzec słodkiego, lecz o patrzeniu nie było mowy;] 

Już wkrótce coś co sprawia, że moje serce bije mocno;]



s k ł a d n i k i:

pierś podwójna duża z kurczaka
Ryż Uncle Ben's Tricolo
pieczarki
marchewka
papryka czerwona
cebula biała
4 ząbki czosnku
tymianek
imbir
liść lautrowy
płatki chili
sos balsamico
pieprz
sól
extra vergin
pesto Kotanyi



p e s t o :

pietruszka zielona
bazylia
orzechy laskowe
extra vergin
ząbek czosnku
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
( wszystko razem mixujemy w blenderze)



w y k o n a n i e :

Piersi dzielimy na płaty, kroimy na pół.  Solimy i dodajemy świeżo zmielony piperz, obsypujemy suszonym pesto. Dolewamy kilka kropel extra vergin. 

Grillujemy na patelni grillowej do lekkiego zrumienienia. Przykrywamy folią, aby odpoczęły i zatrzymały sok w środku.

Rozgrzewamy dużą patelnię, skraplami extra vergin i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem.  Paprykę kroimy w paski wraz z marchewką. Dorzucamy na patelnię. Pieczarki kroimy na większe plastry. Podsmażamy razem wz warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem, sosem balsamico, płatkami chili, liściem laurowym, tymiankiem i imbirem. 
Dusimy razem do momentu, aż warzywa się lekko usmażą, ale pozostaną chrupiące i jędrne.

Ryż gotujemy, przelewamy wodą i dodajemy na patelnię z warzywami, podsmażamy całość około 10 minut. 

Podajemy z kurczakiem i pesto bazyliowo-pietruszkowym.






4 comments:

  1. Uwierzcie mi , było pyszne. Ryż przyprawiony ekstra, a pierś z pesto , to poezja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha to dobrze, że Ci smakowało, nic nie mówiłaś wcześniej;)

      Delete
  2. Może wszyscy wiedzą, tylko ja nie wiem, a kiedy nie wiem to się po prostu pytam.
    Co to jest pilaw ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasiu, to wschodnia potrawa z ryżu, w oryginalnym przepisie z mięsem i rybami, przyprawiona na ostro;) Ja oczywiście, wolę wersję lżejszą wegetariańską, lecz ostrość pozostała bez modyfikacji.

      Delete