27 October 2013

Tort Bananowo czekoladowy na wilgotnym kakaowym biszkopcie





Torcik na niedziele. Ostatnio mam smaka na banany, koktajle, desery i ciasta. 
Tak powstał mój nowy torcik, zwolennikom tego owocu przypadnie do gustu. 

Lekkie ciasto biszkoptowe, bardzo wilgotne. 
Przełożonę kremem z ganache czekoladowym z gorzką czekoladą. 
Drugi blat biszkoptu ozdabia masa bananowa. 

Tort bardzo kremowy i delikatny, pięknie pachnie bananami. 

Polecam skosztować i wypróbować moje nowe ciacho :)



s k ł a d n i k i:

biszkopt kakaowy: (forma 20 zm) 10 - 12 szt

5 jajek
łyżka kakao
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki cukru
forma 20 cm
masło

krem czekoaldowy ganache:

330 ml śmietanki 30 %
czekolada gorzka
100 g masła niesolonego

krem bananowy:

330 ml śmietanki 30 %
2 banany
cukier waniliowy
2 łyżki likieru bananowego


w y k o n a n i e :

Natłuścić formę do tortu. Nastawić piekarnik na 170 stopni C bez termoobiegu.
Przygotować dwie duże metalowe miski. 

Do jednej wbić żółtka, wsypać cukier puder i wolno zacząć ubijać mikserem około 10 minut. Masa powiększy swoją objętość, będzie gęsta i puszysta. 

W drugiej ubijać białka, aż staną się sztywne, powoli wsypać cukier. Ubijać do momentu powstania błyszczącej piany.

Mąki i kakao wymieszać razem. 

Do masy z żółtkami powoli dodawać pianę, mieszać szpatułką w kilku ruchach aby połączyć w jednolitą masę. Przesiać do niej wymieszaną mąkę z kakao i delikatnie wymieszać ale uważać aby piana z masy nie opadła.

Wyłożyć na tortownicę, piec w piekarniku około 30 -40 minut, w zależności od mocy waszego sprzętu.


Miskę metalową ze śmietanką i czekoladą umieścić w kąpieli wodnej. Podgrzewać, dopóki masa nie zgęstnieje znacznie. Zdjąć z ognia i dodać masło. Rozpuścić. Przelać do szklanej miseczki, przykryć folią spożywczą, aby nie powstał korzuch i chłodzić w lodówce około 1 godziny.

Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Banany zmiksować w blenderze na mus, dodać łyżkę soku z cytryny. Powoli dodawać do bitej śmietany dalej ubijając na wolnych obrotach. Włożyć do lodówki.

Masę czekoaldową po wyjeciu z lodówki ubić na wolnych obrotach miksera odkoło 6 minut.


Biszkopt, przekroić na dwa blaty.

Dolny posmarować masą czekoladową, włożyć na 1 godzinę do lodówki. 

Po upływie tego czasu przykryć drugim blatem. Wylożyć masę bananową, ozdobić i chłodzić w lodówce.






2 comments:

  1. No nie... że też muszę w poniedziałek przed śniadaniem takie rzeczy oglądać...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tam, ja dzisiaj wytrzymałam bez jedzonka do 16:)

      Delete