6 October 2013

Tort Ganache z konfiturą porzeczkową




I zapowiadałam miłość mojego życia...

Czekolada...aksamitna...niezastąpiona.

Na nią zawsze mogę liczyć, nigdy mnie nie zawiedzie i kocha mnie z wzajemnością, aż do końca świata.



s k ł a d n i k i:

5 jaj
szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 g masła


G a n a c h e :

400 g czekolady gorzkiej wedla
400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
ajerkoniak 
100 g masła

d o d a t k i :

konfitura porzeczkowa
wisienki lub inne owoce






w y k o n a n i e:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy cukier miskujemy aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Dodajemy żółtka, miksujemy razem. 

Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  Roztapiamy masło i wlewamy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.

Przelewamy do okrągłej formy 20 cm i pieczemy około 20 min w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu.



W kąpieli wodnej, podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą, ajerkoniakiem i cukrem waniliowym. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.  Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Schładzamy w lodówce około godziny.

Ubijamy krem na wolnych obrotach miksera. Masa będzie gęsta i sztywna. 

Biszkopt przekrajamy na połowę, smarujemy konfiturą, wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy konfiturą porzeczkową i rozsmarowujemy pozostały krem, nadajac mu fantazyjny kształt i formę łopatką.

 Dekorujemy wisienkami i kleksem konfitury.













24 comments:

  1. Znowu mamy nocne kuszenie cudowienkami. Patrzac na te zdjecia ma sie od razu, na zapas poprosic o dokladke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. R już nie ma;) rozpłynął się jak kamfora;)

      Delete
    2. Niczego innego nie spodziewalem sie po takim ciescie :D

      Delete
    3. Tak, tak, Roberta już tu nie ma ;) rozpłynął się jak kamfora :)

      Delete
  2. Nie powinnam w ogóle tego oglądać

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ależ powinnaś:) i spróbować koniecznie również. Polecam:)

      Delete
  3. Czysty obłęd! Zjawiskowa czekoladowe ciacho :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) dobrze, że zdążyłam zdjęcie zrobić.

      Delete
  4. Ja co prawda nie mogę po weekendzie patrzeć na desery, ale na kawałeczek takiego tortu to bym się jednak skusiła ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tort cieszy się powodzeniem:) już mam zamówienia na niego.

      Delete
  5. Jak dobrze, że u Nas za tzw. " słodkie" odpowiada Ela, ja mam ten luksus Wam zazdrościć. Pycha !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  6. Torcik był jak wspaniały, biszkopt delikatny i ta wszechobecna czekolada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhm widziałam ile go pochłonęłaś;]

      Delete
  7. I ja niebawem go skosztuję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak:) ciekawe jakie będą wrażenia.

      Delete
  8. Dziękuję Dorotko, za realizację kolejnego zamówienia ;)
    Tort był smaczny, choć zaserwowanie go, po obfitej kolacji, nie pozwoliło w pełni nacieszyć się jego smakiem.
    Za to pomysł z wiśniami w alkoholu okazał się wspaniałym połączeniem z czekoladowym kremem, dosłownie taką "wisienką na torcie".

    ReplyDelete
  9. Hurra! Udało mi się upiec i ten tort. Wyszedł dokładnie taki, o jakim marzyłam ;) Biszkopt tak mi wyrósł, że spokojnie mogłam go przedzielić na trzy części. Teraz już wszystkie słodkości są w zasięgu moich możliwości.
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale się ciesze, że jesteś zadowolona z rezultatu:) Zawsze wierzyłam w Twoje zdolności piekarskie!

      Będę podrzucać kolejne inspiracje do przetestowania ;]

      Delete
    2. To jednak mój ulubiony tort, piekę go tak często, jak tylko zamarzę o czymś mocno czekoladowym.
      Mam też sposób na wiśnie w zalewie, które przez noc zastawiam z dodatkiem spirytusu, a potem mam i aromatyczne wisienki i pyszną nalewkę :)

      Delete