20 October 2013

Banana Cake / z masą serową na biszkopcie czekoladowym z bananami w czekoladzie





Zapraszam na ciasto bananowe, które cieszy się tak ogromnym powodzeniem, że przygotowałam je dla Was w kształcie torcika. 

Lekkie jak puch, pachnące bananami i czekoladą na mocno czekoladowym spodzie. 

Można upiec je tradycyjnie jako ciasto albo przerobić na tort, który z powodzeniem prezentuje się  równie imponująco jak poprzednik. 

Nie można się uwolnić od tego smaku ;)


s k ł a d n i k i:

b i s z k o p t

5 jajek
1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao gorzkiego
szczypta soli


k r e m   s e r o w y 

1 kg sera śmietankowego
galaretka cytrynowa
125 ml śmietanki 30 %
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
likier amaretto lub dowolny

banany 
sok z cytryny
czekolada gorzka
50 ml śmietanki 30%


w y k o n a n i e :

Formę o wymiarach dowolnych, u mnie 20 cm. średnica, natłuszczamy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C bez termoobiegu.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, aż będzie błyszczeć i podwoi swoją objętość.

Dodajemy powolo żółtka i nadal miksujemy na wolnych obrotach. Mieszamy wszystkie mąki i proszek do pieczenia oraz kakao. Dosypujemy do piany i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy. Uważamy aby piana nie opadła.

Wlewamy masę na formę i pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce. Ścinamy delikatnie sam wierzchołek biszkopta. 


W metalowej misie umieszczamy ser biały z cukrem pudrem i likierem. Wolnymi obrotami miksera ucieramy na puszystą masę. 
Galaretke cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy.  Zimną, ale nie zastygniętą, jeszcze płynną wlewamy do masy serowej. Wkładamy do lodówki.

Ubijamy zimną śmietankę z cukrem waniliowym. Dodajemy do masy serowej szpatułką i mieszamy delikatnie. Wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała.

Zakładamy boki tortownicy, umieszaczamy w środku biszkopta, nie trzeba go nasączać. Wylewamy masę serową. Na masę układamy banan,y wcześniej skropione sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 

Proponuję aby banany pokroić w plasterki, lepiej się później kroi tort, jeśli nie macie specjalnego noża. 

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia. Dokładamy czekoladę i rozpuszczamy ją. 

Gotową czekoladą polewamy wierzch tortu, pokrywając nią banany. 

Wkładamy tort na całą noc do lodówki.











16 comments:

  1. Uwielbiam to ciasto. Zawsze kupuję je w cukierni, a teraz proszę. Mam przepis i mogę sam zrobić. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzisiaj zabrałam do pracy i możesz sobie wyobrazić jak szybko zniknęło:) jest fantastyczne. Robiłam jeszcze z wersją bez bananów z galaretką i wiśniami.

      Delete
  2. Tyle dzisiaj zjadłam słodkiego, ale jakby ktoś mi takie cudo podsunął to na pewno jeszcze skusiłabym się :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj myśle, że tak:) znajomii mają słabość bo tego ciacha. Nie zliczę ile razy już je robiłam. Ale kto by liczył ;]

      Delete
  3. Dzis napiszę " w ciemno"
    Nie studiowałam przepisu, bo nie ma po co, obejrzałam foty i jestem ugotowana. Mam takie ssanie na słodkie, że nawet cukier bym zżarła :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha:) Kasia normalnie rozbrajasz mnie:) widzę, że masz takie samo podejście do słodkiego co ja.

      Delete
  4. A ja nie miałam jeszcze tej przyjemności ;)

    ReplyDelete
  5. nie znałam tego ciasta... a szkoda! bo na sam widok mam ochotę lecieć do kuchni i je przygotować :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) czasami też tak mam. Co ja mówię ciągle tam mam;p

      Delete
  6. Jest przepyszne:) To drugie moje ulubione ciasto, zaraz po leśnej głębi. Dziękuję BackTaste!!!:***

    ReplyDelete
  7. Boski! Od samego patrzenia ślinka moooocno cieknie :)

    ReplyDelete
  8. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba trochę czasu na jego wykonanie, szczególnie, że do jedzenie jest gotowe dopiero na drugi dzień.Ale warto:) Nie za słodkie, doskonałe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszy mnie, że kolejny przepis spodobał się Tobie :)

      Delete