8 October 2013

Penne z łososiem w kremowym sosie na bazie białego wina z pesto






Już prawie środek tygodnia, czy tylko mi czas tak szybko leci?  Na szczęście coraz bliżej weekendu,
 a wtedy debiut mojego nowego tortu. Już się doczekać nie mogę;)

Dzisiaj szybki obiad, oczywiście z makaronu, bo dawno nie było. 

Do pasty dodałam łososia z pesto pomidorowym w sosie śwmietanowym na białym winie.

Zwolennicy mojego kultu makaronowego powinni być zadowoleni. 



s k ł a d n i k i:

penne
120 g łososia wędzonego w kawałku
200 ml śmietanki 30 %
pesto pomidorowe Baresa
pieprz
gałka muszkatołowa
sól
czosnek
100 ml wina wytrawnego białego
extra vergin
cebula
3 ząbki czosnku
tymianek świeży
bazylia do dekoracji
ser pecorino


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy dużą patelnię, skraplamy extra vergin, wrzucamy posiekany czosnek i cebulkę w kostkę.  Smażymy na lekkim ogniu, aż cebula się skarmelizuje, dorzucamy łososia pokrojonego w kawałki. Przyprawiamy pieprzem i solą, gałką muszkatałową i świeżym tymiankiem.  

Zalewamy białym winem i śmietanką, dodajemy 2 łyżeczki pesto ze słoiczka Baresa.   

Dusimy około 12 minu, aż sos zgęstnieje i zredukuje swoją objętość.

Makaron gotujemy al dente, nie przelawy wodą po odcedzeniu, przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy. Wykłądamy na gorące talerze, posypujemy serem pecorino i siekamy listki bazyli w palcach. Pamiętajmy bazylia nie lubi noża :)









6 comments:

  1. udaję, że tej śmietny nie widzę....ale ją czuję ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasiu, tam tylko troszkę jej jest, prawie wyparowała:)

      Delete
  2. Prawie ugryzłam monitor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teraz wiesz co przeżywam jak zaglądam do Ciebie:)

      Delete
  3. uwielbiam wszystko co łososiowe...:) a do tego ten serrrr...mmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;] też jestem niewolnikiem tej rybki:)

      Delete