5 July 2014

TORTILLA





Pierwszą tortillę jadłam kilka lat temu, kiedy to mój znajomy wiózł nam ją aż z Berlina. 
Była ogromna, z frytkami w środku, dwoma rodzajami mięsa i warzywami. Odgrzana w piekarniku była cudem kulinarnym dla mnie wtedy. 

Do dzisiaj ze śmiechem przypominamy sobie wypad po nią do miasta w umówionym miejscu, żeby ją odebrać. 
Dosyć podejrzanie to musiało wyglądać z boku ;)

Dzisiaj przedstawiam tortillę skomponowaną przez R dla mnie z dodatkiem sałatki, którą sam wymyślił i okazała się hitem pewnego grilla, na którym gościliśmy.





 s k ł a d n i k i:

tortille 4-6 sztuk
mielone mięso
papryka czerwona
6 pieczarek
puszka kukurydzy
cebula
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
ser żółty
pieprz
sól
oregano
papryka czerwona słodka i ostra
liść laurowy


sałatka ala R

sałata pekińska
ananas
pietruszka
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
odrobina cukru
pieprz


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso. 

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do patelni, tak samo postępujemy z pieczarkami.

Kukurydzę odcedzamy, przelewamy wodą i dosypujmey około pół puszki na patelnię.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i wrzucamy liść laurowy. 

Całość zalewamy puszką pomidorów i odrobiną wody.

Dusimy do memnetu zredukowania sosu. 

Powinien być dosyć gęsty.

Tortillę rozkładamy, na środek wykładamy farsz, posypujmey startym żółtym serem i zawijamy
 w kopertę. 

Tak gotową tortillę zawijamy w folię aluminiową i podpiekamy w piekarniku około 12 minut.


Sałatę pekińską kroimy w paski, ananasa z puszki w kosteczkę.

 Mieszamy majonez ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem. 

Dodajemy do sałatki. Posypujemy natką pieptruszki.







14 comments:

  1. mmmm... wyglada fantastycznie!

    ReplyDelete
  2. Swietna propozycja Dorotko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedno z moich ulubionych dań, z którymi wiążą się wspomnienia.

      Delete
  3. hmmm, jaka ona wspaniała <3

    ReplyDelete
  4. Przystaję na taką wymianę :))
    PYSZNOŚCI ..... a sałatki poproszę dwie porcje :))) od siebie dorzucę jeszcze lody porzeczkowe... :))
    Miłej niedzieli Dorotko :)

    ReplyDelete
  5. Smaczna ,ale ,że z frytkami jadłaś taką to już z lekka dziwne dla mnie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tam podają, bardzo dużo warzyw i chrupiace frytki do środka, to wszystko zawijane w formie naleśnika i zapiekane ;) Mięso było wołowe. Sos chyba czosnkowy, jakoś o nim nie pamiętałam. N apewno jak będę w Berlinie, odwiedzę tę restauracje, bo podobno to jedna z najlepszych tego typu w mieście.

      Pozdrawiam Lauro:)

      Delete
  6. Super ! Wyglada tak odświeżajaco :) !

    ReplyDelete
  7. Oooooo ja cię kręcę !!!
    Na sam widok ślinka mi już cieknie.
    To zdecydowanie musi być przepyszne.

    MNIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM !!!

    Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie.

    Miłego dnia

    ReplyDelete
  8. Przepięknie wygląda - super! :P

    ReplyDelete
  9. Pięknie wygląda ta tortilla :)

    ReplyDelete