25 July 2014

CHICKEN BURGER






Szybka wersja burgera z kurczaka.  

Piersi były nacierane zalewą z czosnku, imbiru, oleju i białego wina.

Bardzo delikatne, ciekawe w smaku. 

Podałam do tego frytki po amerykańsku, z odrobiną cukru.



s k ł a d n i k i :

2 piersi podwójne
imbir starty około 1 łyżeczki
lampka białego półwytrawnego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki extra vergine


dodatki:

ogórek
cebula
sos (1 łyżka ketchupu ostrego, 1 łyżka majonezu, 1 żabek czosnku, pieprz)
bułki


Piersi nacieramy powstałą mieszanką ze składników. Odstawiamy do lodówki przykryte folią spożywczą na około 2 godziny. 
Smażymy na dużej patelni grillowej lub w tłuszczu.

Frytki mieszamy z łyżką oleju, odrobiną soli i łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia.







18 comments:

  1. Cudowne! Taki burger nie ma w sobie nic z fast foodów. To prawdziwe, pełne smaku slow food. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja tak uważam:) dobrze, ze idziemy w dobrym kierunku:)

      Delete
  2. O jak pięknie wygląda prawdziwy, pyszny burger!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuje:) nie lubię takich wymuskanych jak z MD. Ma widać, że jest DIY.

      Delete
  3. Ja bym chętnie schrupała te fryteczki

    ReplyDelete
  4. domowe najlepsze, bez dwóch zdań! :)

    ReplyDelete
  5. Domowe burgery najlepsze! I najlepszy, najprostszy sos ketchup + majo ;) Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sos podstawa, wystarczy tylko dodać jeszcze jeden skłądnik, który zmieni smak lub go podkręci:)

      Delete
  6. Mój T. byłby w siódmym niebie gdybym mu coś takiego zaserwowała ;)

    ReplyDelete
  7. jak zwykle, piękna prezentacja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Olu, staram się, ze mój posiłek wyglada l zawsze wyjątkowo:)

      Delete
  8. PYCHA! I te cieniutkie frytki! *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amerykańskie są super:) chociaż nadal wolę belgijskie.

      Delete
  9. Domowy fast food, uwielbiam, polecam również meksykańskie hamburgery w tortilli (,kuchnia lidla,), pycha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chętnie zerknę, często korzystam z ich inspiracji, zawsze są na czasie:)

      Pozdrawiam Goga:)

      Delete