31 January 2015

KARMELISU





A czemu by tak nie zrobić tiramisu w wersji z karmelem? Karmelisu. 

To trzeba wypróbować, wilgotny biszkopt nasączony ponczem cytrynowym ze słodkim kremem karmelowym, oprószony gorzkim kakao z mini marshmallows. 

Bardzo udana smakowo kompozycja, polecam i zachęcam do eksperymentów.






s k ł a d n i k i :

3 jaja

2 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru


krem karmelowy

150 g mascarpone

200 ml śmietanki 30 %

czekolada karmelove wedla (polecam boska ! )

łyżka likieru karmelowego

cukier wanilinowy


poncz cytrynowy

poł szklanki wody gazowanej

sok z połowy cytryny



w y k o n a n i e :

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy kilka sekund.

Dodajemy żółtka, krótko miksujemy.

Mąki, proszek do pieczenia łączymy z masą za pomocą drewnianej łopatki.

Wykładamy formę do pieczenia, u mnie keksowa.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 - 180 stopni w zależności od waszego piekarnika.

Studzimy w formie. Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy lekko skrapiamy ponczem cytrynowym.

Czekoladę rozpuszczamy.

Mascarpone bardzo powoli łączymy z chłodną, rozpuszczoną czekoladą i likierem. 

Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym. Powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy karmelowej.

Wyciskamy stożki na każdym z blatów. Łączymy w całość składając ciasto. 

Ozdabiamy kakao i mini marshmallows. 

Chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.







26 comments:

  1. Nie można się oprzeć by nie przełknąć śliny jak się patrzy na to dzieło mmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa:)

      Delete
  2. Smakowicie wygląda :)
    Pozdrawiam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję i ja pozdrawiam ciepło:)

      Delete
  3. wygląda rewelacyjnie na pewno tez tak smakuje:)

    ReplyDelete
  4. Piękny:) Jaka szkoda że nie mogę go spróbować:) Trzeba będzie się zmobilizować i zrobić:)

    ReplyDelete
  5. Rozpływam się z zachwytu nad twoim ciastem i nawet karmel mi nie straszny.

    ReplyDelete
  6. Ale Tosię pięknie prezentuje!

    ReplyDelete
  7. Wow piękne i musi smakować rewelacyjnie

    ReplyDelete
  8. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    ReplyDelete
  9. pianki nie dla mnie ale bez nich ciasto musi smakować bosko!

    ReplyDelete
  10. przepis rewelacja !!! chyba jutro przygotuje, wygląda pysznie :)

    ReplyDelete
  11. łoooooooooo :)
    i co ja mam na to powiedzieć - jak ja bym zjadła takie cudo - teraz, już , natychmiast :*

    ReplyDelete
  12. takiemu ciachu trudno odmówić :)

    ReplyDelete
  13. Mniaaaaam :) cóż za rozkosz dla kubków smakowych!!!
    Miłej niedzieli :) pozdrawiam.

    Olka.

    ReplyDelete
  14. Klasyczne tiramisu uwielbiam, a co dopiero takie z karmelem! Bajka *.*

    ReplyDelete
  15. O matko! Co za słodkość <3

    ReplyDelete
  16. Zabójcza wersja, bardzo nam się podoba :)

    ReplyDelete
  17. o rany! To istny deser moich marzeń.... muszę spróbować!

    ReplyDelete
  18. Nu muszę przyznać, że bardzo mi Twoja wersja odpowiada!

    ReplyDelete
  19. Wiem, że nie będę oryginalna, ale napiszę tylko, że boskie jest to karmelisu i tyle <3 <3 <3

    ReplyDelete
  20. Jejuś! Ale cuda słodkie tworzysz! ;)

    ReplyDelete
  21. Wygląda fenomenalnie!
    Pochłonęłabym całość. Kawałek by mi nie starczył :)

    ReplyDelete
  22. Cudna interpretacja znanego deseru, rozpływam się na samą myśl o Twoim karmelisu :)

    ReplyDelete