3 March 2014

Indyk Serrano i Ziemniaki po szwedzku





I invite you to dinner. 

Today we give breast of turkey baked in jamon serrano. 

Swedish potatoes. 

Baked apples in brown sugar and spring salad.



Zapraszam na obiad.

Dzisiaj podajemy pierś z Indyka zapieczoną w serrano obsypaną lubczykiem.

Ziemniaczki po szwedzku.

Pieczone jabłka w brązowym cukrze i sałatka wiosenna.




s k ł a d n i k i : ( 4 porcje)

ziemniaki ( około 12 - 14 sztuk)
olej z pestek winogron
sól
pieprz
250 ml śmietanki 30%
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
lubczyk
4 łyżki startego na drobno żółtego sera

podwójna pierś z indyka
kilka plastrów szynki serrano
sól
pieprz
lubczyk
olej z pestek winogron
3 jabłka
szczypta brązowego cukru





Obieramy ziemniaki. 

Bierzemy ziemniaka i kładziemy go na dużej łyżce i nacinamy w plastry około 3 milimetrowe od siebie.

Naczynia żaroodporne pryskamy olejem i wysypujemy tartą bułką. Układamy nasze ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem.

Przykrywamy pokrywką szklaną i zapiekamy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem 20 minut.

Śmietankę mieszamy ze startym żółtym serem, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem. 

Zgniatamy dwa ząbki czosnku.

Po upływie 20 minut, zalewamy ziemniaki śmietanką i ponownie przykrywamy pokrywką. 

Zapiekamy nasze ziemniaczki po szwedzku 40 minut w tej samej temperaturze.


Indyka myjemy, suszymy. 

Obsypujemy lekko szczyptą soli, pieprzu i lubczykiem.
 Zawijamy w szynkę serrano i umieszczamy na wytłuszczonej dobrze formie do zapiekania. 

Jabłka kroimy w ósemki, obsypujemy brązowym cukrem i umieszczamy obok indyka,

Zapiekamy mięso około 20 - 25 minut. w  temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.


Podajemy z sałatką wiosenną. 

U mnie kapusta pekińska, ogórek, rzodkiewka, papryka czerwona, natka pietruszki, sól, pieprz 

i dwie łyżki śmietany 12%.







8 comments:

  1. Jak to fajnie wyglada, często robie ziemniaki właśnie w takiej postaci.

    Miłego poniedziałku życzę jak i całego tygodnia

    ReplyDelete
  2. Ziemniaki nacinamy na łyżce? To bardzo ciekawe, chodzi o to, żeby przypadkiem nie rozciąć?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, dokładnie:) Wychodzi ładny wachlarz. Wtedy idealnie równo i szybko się pieką, a śmietanka wpływa do wnętrza, dlatego są takie kremowe i aromatyczne.

      Delete
  3. Często robię takie ziemniaczki na wiosnę, już się nie mogę doczekać:))

    ReplyDelete
  4. O rany jak to bosko wygląda! Muszę taki obiad sobie zaserwować :)

    ReplyDelete
  5. Z tymi pyreczkami, to ja oczywicie poszłbym na skróty, czyli ziemniaki bym podgotowała, ponacinała i dalej wg podanej receptury. Czy coś stracą w smaku ? raczej nie- jak na mój gust, a czas przygotowania i sie skórci.
    Szczerzę powiedziawszy wszsytkie pyreczki z piekarnika, własnie z powodu czasu, podgotowuję. Tak czy owak jest super smacznie !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wg mnie smakują inaczej. Woda i sól w niej zawarta przepłukują i nadają ziemniakowi charakterystyczny smak. Pieczone ziemniaki od podstaw od razu można rozpoznać. Owszem oszczędność czasu ;)

      Tutaj pokazałam oryginalny przepis i zachęcam do spróbowania:)

      Delete