30 December 2013

Kajzerka zapiekana z grzybami i masełkiem czosnkowym z jajkiem





Leniwy poniedziałek. 

Czekałam długo, żeby móc to powiedzieć.  Mam wolny dzień i mam zamiar się nim cieszyć do granic możliwości. 

Rozpieszczam się ile wejdzie. Jem śniadanie w łóżku i nie wychodzę z niego, aż do obiadu.

A co jem?

Kajzerki zapiekane z grzybkami i masłem czosnkowym z bazylią i jajko na miękko. 



s k ł a d n i k i :

2 jajka na miękko
4 kajzerki 
2 łyżki masła
sól
pieprz
kilka listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku wyciśnięte 
4 pieczarki
łyżka extra vergin


w y k o n a n i e :

Jajka gotuję na miękko 6 minut. 

Masło mieszam ze zgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Dodaję porwane na kawałki listki bazylii.
Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na ciemny kolor na patelni około 5 minut. 

Kajzerki kroję w krzyż na wierzchu, nadziewam pieczarkami i kładę po jednej łyżeczce masła na wierzch w złączenie rozcięcia. 

Zapiekam około 6 minut w piekarniku w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu.

Podaję gorące z jajkiem na miękko.






Zdjęcie w ramce, jest prezentem od bardzo uzdolnionej Słodkiej. Piękne ecru z fioletowo szarymi kryształkami jest idealnym dodatkiem do mojej sypialni. 





2 comments:

  1. Sniadanie wyglada jak Pac-man ktory sie poddal ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepraszam co nie podoba Ci się w moim pysznym śniadanku? Troszkę zmasakrowałam je na końcu, ale to tylko dlatego, że było takie dobre.

      Delete