7 March 2014

Simple Toast / Grzanki z masłem czosnkowym i zapiekanym pomidorem z natką pietruszki





I love simple food, simple and tasty. 

This is one of the simple, quick proposal for breakfast / lunch or dinner. 

You prepare it in 10 minutes, and the effect is spectacular.



Uwielbiam nieskomplikowane potrawy, proste i smaczne. 

Jestem zwolennikiem kilku składników, uważam żeby nie przekombinować posiłku. 

To jedna z prostych, szybkich propozycji na śniadanie/lunch czy kolacje. 

Przygotujecie ją w 10 minut, a efekt jest spektakularny.




s k ł a d n i k i :

bagietka

masło

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

bazylia suszona

koperek świeży

lubczyk suszony

extra vergine

pomidor

pieprz

sól czosnkowa


w y k o n a n i e :

Masło, przyprawy i świeże zioła ucieramy na gładką masę. Schładzamy w lodówce aby stężała.

Bagietkę nacinamy i zimne talarki z masła wkładamy w środek. 

Zapiekamy w piekarniku 8 minut w temp 180 stopni.

Kroimy bagietkę, na każdej kromce umieszczamy plasterek cienkiego pomidora i zapiekamy jeszcze 3-4 

minuty w temperaturze 150 stopni.

Posypujemy pieprzem i posiekaną natką pietruszki.













4 comments:

  1. Cudownie wyglądają te grzanki <3 Idealne na kolacje :)

    ReplyDelete
  2. Na takie śniadanko mogłabym nawet wstać wcześnie ;) Pod warunkiem, że mi je ktoś przygotuje ;)))
    A tak poważnie - proste sposoby czasem okazują się być najlepszymi.
    Miłego dnia życzę.

    ReplyDelete
  3. Super ,jem tak kanapki ,ale opiekam z dwóch stron na patelni suchej,jestem niecierpliwa.Potem polewam oliwą z oliwek i niebo!.

    ReplyDelete
  4. Prosto a jak pysznie....:) podobnie robię w sezonie na grillu....

    ReplyDelete