Dzisiaj z cyklu "MAKARONY są dobre na wszystko"
Proponuję szybkie danie z fusilli z podsmażonym bekonem, groszkiem i papryką czerwoną w sosie śmietanowym z dodatkiem białego półwytrawnego wina.
s k ł a d n i k i :
fusilli
kilka plastrów bekonu lub boczku
cebula
3 ząbki czosnku
pół papryki czerwonej
250 ml śmietanki 30%
50 ml białego wina
groszek zielony
szczypiorek
pieprz
sól
bazylia suszona
odrobina ostrej papryki
extra vergin
w y k o n a n i e :
Na patelnię wlewamy odrobinę extra vergin i posiekany w paseczki bekon. Podsmażamy lekko.
Dodajemy czosnek posiekany oraz cebulę w kosteczkę. Dosypujemy paprykę drobno pociętą w kostkę.
Dodajemy zielonego mrożonego groszku.
Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i szczyptą ostrej papryki.
Wlewamy wino białe i śmietankę.
Dusimy do zgęstnienia sosu około 15 minut.
Makaron ugotowany oddajemy do sosu na patelni, podajemy na gorących talerzach ozdobiony szczypiorkiem.
Jeż już późno i nie czas na uczty, pozostaje mi tylko oblizać się z wielkim smakiem i udać się spać ;-)
ReplyDeleteBardzo dobrze skomponowane danie. Jadłam praktycznie identyczne, ale bez białego wina i szczypiorku. Teraz wiem, że na pewno byłby to dobry dodatek. Spróbuję! :)
ReplyDeleteUwielbiam fusilli :) Cudownie wygląda!
ReplyDelete