4 February 2014

Fusilli z bekonem i groszkiem w sosie śmietanowym na winie






Dzisiaj z cyklu "MAKARONY są dobre na wszystko" 

Proponuję szybkie danie z fusilli z podsmażonym bekonem, groszkiem i papryką czerwoną w sosie śmietanowym z dodatkiem białego półwytrawnego wina. 




s k ł a d n i k i :
 fusilli
kilka plastrów bekonu lub boczku
cebula
3 ząbki czosnku
pół papryki czerwonej
250 ml śmietanki 30%
50 ml białego wina 
groszek zielony
szczypiorek
pieprz
sól
bazylia suszona
odrobina ostrej papryki
extra vergin


w y k o n a n i e :

Na patelnię wlewamy odrobinę extra vergin i posiekany w paseczki bekon. Podsmażamy lekko. 


Dodajemy czosnek posiekany oraz cebulę w kosteczkę. Dosypujemy paprykę drobno pociętą w kostkę. 
Dodajemy zielonego mrożonego groszku. 

Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i szczyptą ostrej papryki.

Wlewamy wino białe i śmietankę.
Dusimy do zgęstnienia sosu około 15 minut.

Makaron ugotowany oddajemy do sosu na patelni, podajemy na gorących talerzach ozdobiony szczypiorkiem.










3 comments:

  1. Jeż już późno i nie czas na uczty, pozostaje mi tylko oblizać się z wielkim smakiem i udać się spać ;-)

    ReplyDelete
  2. Bardzo dobrze skomponowane danie. Jadłam praktycznie identyczne, ale bez białego wina i szczypiorku. Teraz wiem, że na pewno byłby to dobry dodatek. Spróbuję! :)

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam fusilli :) Cudownie wygląda!

    ReplyDelete