Dzisiaj zdrowo, kolorowo i jak zawsze smacznie.
Tacosy w mojej wersji to kurczak w curry, mix sałat, ogórek świeży z papryką czerwoną.
Do tego gruszka z sosem makowym na miodzie.
s k ł a d n i k i :
tortille 6 szt
mix sałat
gruszka
pół ogórka
papryka czerwona
sos makowo-miodowy
3 piersi z kurczaka
curry
pieprz
sól
w y k o n a n i e :
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy łyżeczkę curry, sól i pieprz. Podsmażamy na patelni.
Tortillę dokroiłam do potrzebnych rozmiarów ( u mnie 16 cm średnica)
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Gruszkę w drobną kostkę.
Ogórek w paseczki
Sałaty płukamy i odcedzamy z nadmiaru wody.
Przygotowujemy sos miodowo makowy.
Dwie łyżki majonezu i dwie łyżki śmietany 12 % mieszamy z łyżeczką miodu, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Dosypujemy około 2 łyżki maku suchego.
Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Podgrzewamy na patelni tortille, nakładamy farszu do środka i polewamy sosem.
Składamy i cieszymy się szybkimi tacosami.
Piękne to tacos! Jak mi wiosną zapachniało, te kolory, warzywa... cudo :)
ReplyDelete