9 February 2014

Almond Tart with custard cream / Tarta migdałowa z bitą śmietaną





Weekend mam trochę zabiegany. 

Ale specjalnie dla zjadaczy lekkich Tart mam nową propozycję.

Tarta z kremem pieczonym migdałowym z lekką jak puch bitą śmietaną 

z likierem migdałowym i wisienkami.





s k ł a d n i k i :

tarta

żółtko
175 g margaryny lub dobrego masła
szklanka mąki tortowej
4 łyżki cukru
łyżka śmietany 12%


krem migdałowy

3 jajka
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
łyżka likieru amaretto

krem ze śmietany

500 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
łyżka amaretto




w y k o n a n i e :

Mąkę mieszamy z margaryną/masłem pokrojonym w kosteczkę. Ważne aby było zimne.

Dodajemy cukier, żółtko i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. 

Wkładamy na 15 minut do lodówki lub zamrażarki. 

Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia. 

Wałkujemy okrąg wielkości tarty i wylepiamy dokładnie formę.

Pieczemy kruche ciasto w temperaturze 165 stopni bez termoobiegu około 20 min.


Jajka wbijamy do śmietanki, dosypujemy cukier puder i likier. Rózgą mieszamy aż lekko się spieni.

Wylewamy masę na podpieczony spód i zapiekamy 20 -25 minut w piekarniku z tą samą temperaturą.


Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i likierem amaretto.

Szprycą ozdabiamy górę tarty.  Dekorujemy wisienkami lub innymi owocami.











7 comments:

  1. Na początku się ucieszyłam, że będzie podpowiedź co mam zrobić z migdałami co mi zostały po mleku migdałowym:) a tu wystarczy amaretto, żeby coś tak fajnego zrobić:) no nic napatrzę się, naoblizuję i idę szukać dalej:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dodaj do papki orzechowej trochę mleka i cukru pudru i możesz użyć jako masa-serek do naleśników lub pancakes ;)
      Albo dodaj masę do kremu. Ja nie miałam już migdałów pod ręką, wiec użyłam likieru.

      Delete
  2. Wygląda obłędnie! Uwielbiam takie tarty :)

    ReplyDelete
  3. Przeboska. No i cóż ja tu mogę więcej napisać :-)

    ReplyDelete
  4. pięknie wykonane dekoracje. Zżeram wszystko oczami, a mój mózg marzy. Nie będe opisywać, co pokazuje mózgowi mój środkowy palec ( nie wychowany skubaniec) ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  5. Przepiękna jest. I te zdobienia :)

    ReplyDelete