2 February 2014

CHOCOLATE CAKE WITH MOUSSE / Tort czekoladowy z musem i konfiturą wiśniową






Czy czekolada może znudzić? 

Nie ma takiej opcji. Jest tyle możliwości i nieodkrytych przepisów, że to nigdy nie będzie miało miejsca.

Tort czekoladowy z musem z czekolady i serka mascarpone, na wilgotnym kawowo spodzie z konfiturą wiśniową z kawałkami owoców i ganache z gorzkiej czekolady na wierzchu. 

Czekoladowa bomba czy spełnienie marzeń miłośnika czekolady? 
To pytanie zostawiam Wam ;)






s k ł a d n i k i : (12 osób)

biszkopt czekoladowy

4 jaja
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

mus czekoladowy

175 g mascarpone
400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
100 g czekolady gorzkiej 70%
łyżka likieru kawowego

dodatkowo:

konfitura wiśniowa
filiżanka mocnego espresso
100 g czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietanki 30%


w y k o n a n i e :

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Natłuszczamy boki formy.

Białka ubijamy mikserem. Do sztywnej piany oddajemy cukier i nadal ubijamy do powstania błyszczącej piany.

Dodajemy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. 

Dosypujemy mąkę, proszek i kakao. Lekko łączymy razem.

Wylewamy na formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut do 160 stopni C bez termoobiegu.


Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy do serka mascarpone i mieszamy łyżką do połączenia.

Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i łyżką likieru kawowego.

Powoli dodajemy ubitą śmietankę do masy serowej. 


Biszkopt studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Nasączamy gorzką kawą, odrobinę. 
Na dolny blat wykładamy konfiturę wiśniową, i 3/4 musu czekoladowego.

Przykrywamy drugim nasączonym blatem.

Pozostałym kremem smarujemy boki i ozdabiamy górę tortu.

Rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami śmietanki i wylewamy całość na wierzch tortu.

Schładzamy tort kilka godzin w lodówce.








11 comments:

  1. Zaglądam pierwszy raz.....piekny blog i zdjecia.
    Ciacho baardzo kuszące....., szczególnie na drugim zdjeciu....pycha.

    ReplyDelete
  2. Oj przepięknie wygląda to ciasto... i ta czekolada! Rozpływam się :)

    ReplyDelete
  3. Czekolada i wiśnie to dla mnie para doskonała.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i jeszcze wiśniówka babci:) wiem o czym myślisz. Pozdrawiam:)

      Delete
  4. ale cudowny torcik! Czekoladowy :) uwielbiam, z pewnością skusiłabym się na kawałeczek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dałabym Tobie kawałek, ale już nie ma niestety. Muszę robić większe:)

      Delete
  5. Torcik "BYŁ" O b ł ę d n y. Uwierzcie na słowo, gdy był robiony, zapach wszędobylskiej czekolady spowił cały dom, ściągając do kuchni resztę domowników. Trudno było wytrzymać aż się schłodzi....

    ReplyDelete
  6. Za kawałek tego ciacha, zgadzam się umyć talerze po Twojej kolacji, ale tylko przez jeden dzień ;)
    Naprawdę pysznie wygląda !!!!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete