Widziałam podobny deser w jakiejś książce kulinarnej, której tytułu nie mogę sobie przypomnieć.
Nawet nie przeczytałam składu, tylko urzekło mnie samo zdjęcie.
Zapamiętując kompozycje, stworzyłam ciemne ganache z czekolady z chrupiącymi wiórkami posiekanej
gorzkiej czekolady z kremem śmietankowo-miodowym z makiem.
Szkoda tylko, że nie spróbowałam swojej pracy;)
s k ł a d n i k i :
150 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietanki 30% + 4 łyżki dodatkowo
cukier waniliowy
1 łyżka miodu
mak
w y k o n a n i e :
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady z 4 łyżkami śmietanki, można dodać 1 łyżkę rumu lub koniaku.
Studzimy.
Ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżką miodu, dodajemy 2 łyżki suchego maku.
Na dno szklanki wlewamy ganache, ścieramy za pomocą noża gorzką czekoladę i posypujemy obficie.
Wykładamy krem śmietankowo - miodowy, który obsypujemy dla dekoracji ziarenkami maku.
Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
WOOOOW :O Aż mi szczęka opadła ! Chcę TO ! :)))
ReplyDelete:) a bierz moja Droga:)
DeletePyszny deser, a jak się pięknie prezentuje :)
ReplyDeleteProsty, bez zbędnych dekoracji. Uwielbiam tak:)
Deletemuszę spróbować! Ty też koniecznie powtórz to smakowe dzieło i tym razem zostaw jedną porcję dla siebie :D
ReplyDeletePewnie, że powtórzę, tylko znając siebie zaraz coś pozmieniam i dodam nowy składnik ;]
DeleteNie trzeba kosztowac, zeby wiedziec, ze jest pyszne :)
ReplyDelete:* no ale skosztować łyżkę powinieneś:) jesteś testerem nr 1 przecież!
DeleteNormalnie jest tak, że niezmielony mak mi przeszkada, ale w takiej kompozycja, nawet bym sie nie połapała ! :)
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
W ogóle nie przeszkadza, też nad tym rozmyślałam, ale osoby, które testowały w ogóle nie miały z tym problemu:)
DeleteŚwietna propozycja na lekki deserek :))
ReplyDeleteDziękuję Marysiu;)
DeleteSuper pomysł na deser :)
ReplyDeleteLekki i puszysty i mało słodki, bo użyłam gorzkiej czekolady:)
DeletePysznie to wygląda ;) uwielbiam takie deserki w szklankach :)
ReplyDelete