24 May 2015

SERNIK NA ZIMNO CZEKOLADOWO IMBIROWY / GINGER AND CHOCOLATE CHEESECAKE







Fantastyczne połączenie imbiru i czekolady z kremem serowym. 

To moje nowy ulubiony sernik 

na zimno z dodatkiem malin.

Kruche ciasteczka z imbirem i cukrem waniliowym, lekko drobią się przy każdym kęsie.

Masa serowa z serka twarogowego i bitej śmietany z żelatyną, jest kremowa i delikatna. 

Czekolada podkręca smak niedbale wymieszana z kremem.

Szczerze polecam na ciepłe dni ;) lato tuż tuż...




s k ł a d n i k i :

500 dag sera twarogowego zmielonego lub w wiaderku

250 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru

pół łyżeczki imbiru

cukier waniliowy

5 łyżeczek żelatyny

pół tabliczki czekolady gorzkiej


ciasteczka imbirowe

70 g masła niesolonego

łyżka cukru

2 łyżki cukru waniliowego

maliny



Ciasteczka umieszczamy w malakserze.  Ścieramy na proszek, roztapiamy masło, dodajemy 

mieszając wraz z cukrem i cukrem waniliowym.

Powstaną lekkie grudki. Wykładamy na formę do tarty. Schładzamy w lodówce.


Ser i śmietankę umieszczamy w misie miksera, dosypujemy cukier, imbir i cukier waniliowy.

Ubijamy aż masa zgęstnieje i stanie się sztywna.

W pół szklance ciepłego mleka rozpuszczamy żelatynę, około 5 łyżeczek. Studzimy ubijając ją.

Dodajemy do masy serowej i wykładamy na spód tarty.

Roztopioną czekoladę studzimy i powoli dodajemy niedbale do masy serowej, lekko rozmazując. 

Gdzie nie gdzie niech będzie więcej a gdzie indziej mniej. 

Ozdabiamy malinami i schładzamy najlepiej całą noc. 








10 comments: