10 July 2013

Leśna głębia







Nazwa tej pyszności wzięła się z wykwintności i głębi smaku tego wilgotnego czekoladowego ciasta.
Jest odpowiednio mokre i mocno czekoladowe dla wielbicieli gorzkiej dobrej czekolady i lekkości bitej  śmietany z mascarpone z dodatkiem  borówek i malin, lekko oprószone cukrem pudrem.
Ciasto banalnie proste i co uważam za plus, bez nawet odrobiny mąki.


s k ł a d n i k i :

Wilgotne Ciasto: 

125 dag masła
120 dag cukru drobnego
200 dag czekolady gorzkiej ok 70%
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek dużych L
3 łyżki kakao gorzkiego
szczypta soli


Masa :

400 ml śmietanki 30%
250 dag mascarpone
3 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny lub limonki, można zastąpić łyżką likieru cytrynowego.
owoce : borówki amerykańskie, maliny lub jeżyny.


w y k o n a n i e :


W kąpieli wodnej ( składniki włożyć do dużej metalowej miski, umieścić na garnku ze szklanką wody wrzącej w środku, ciągle podgrzewać) rozpuścić czekoladę z olejem i masłem na gładką masę. Zdjąć z ognia. Ostudzić.
W innej misce wbić 2 jaja i 4 żółtka, dodać kakao i szczyptę soli, wymieszać trzepaczką na gładką masę. Białka ubić mikserem z końcówką do ubijania piany, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
Ostudzoną roztopioną masę z czekolady dodać do masy z żółtkami i jajkami. Wymieszać i dołożyć sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą aby nie opadła piana.
Masę wyłożyć na wcześniej wysmarowaną masłem okrągłą blaszkę o wymiarach około 23-24 cm. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 C  35 minut.  Studzić ciasto na kratce.


Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubić razem w misie mikserem na sztywną masę.
Wyłożyć na ostudzone ciasto i posypać borówkami i malinami. Włożyć do lodówki na całą noc.
Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.








5 comments:

  1. Witaj Dorotko!
    Dziękuję za możliwość skosztowania tego cudeńka;)
    Tort był przepyszny.
    Głębia gorzkiej czekolady w połączeniu z aksamitem słodkiej masy i orzeźwiającymi leśnymi owocami, to po prostu - smak lata!
    Aga

    ReplyDelete
  2. Bardzo mnie cieszy, że smakował:) jesteś moja Droga dowodem na to, że ciasto jest palce lizać! Zapraszam częściej:)

    ReplyDelete
  3. Z szampanem smakowalo wysmienicie. ^^

    ReplyDelete
  4. Ciasto bardzo dobre, co mnie zaskoczyło łatwe w przygotowaniu oraz szybkie w wykonaniu. Myślę, że można wykorzystać również inne owoce jakie się ma pod ręką;)Polecam wszystkim, cudo:)
    Dziękuję za przepis, na pewno inne również wypróbuję.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Cieszę się, że smakowało:) spróbuj koniecznie bezy:)

      Co do innych ciast, będzie nowy przepis na ciasto z malinami. Ale na razie czekam na moje malinki z ogrodu, wolę je od kupionych w warzywnym.

      Delete