Uwielbiam ten sos.
Bardzo często do niego wracam i kombinuje z każdym możliwym wariantem mięsnym.
Lubczyk jest cudowny, nie wyobrażam sobie rosołu bez niego.
Dzisiaj przepis na mój absolutnie idealny kremowy sos z polędwiczką i szparagami a to wszystko podane
z puree z ziemniaków młodych i szczypiorku.
s k ł a d n i k i:
polędwiczka wieprzowa
250 ml śmietanki 30%
cebula
3 ząbki czosnku
spora garść lubczyku
pieprz
owoc jałowca
sól
gałka muszkatołowa
tymianek
szparagi
w y k o n a n i e :
Polędwiczki kroimy na plastry, lekko solimy i pieprzymy.
Podsmażamy 2 minuty z każdej strony. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
Zalewamy śmietanką, doprawiamy. Dodajemy resztę przypraw.
Dusimy na bardzo wolnym ogniu około 20 minut, do momentu zagotowania śmietanki.
Lekko zredukuje się i przybierze aksamitny wygląd.
Dodajemy posiekany lubczyk. Dusimy około 3 minut.
Szparagi gotujemy na parze, hartujemy wodą i lekko solimy.
Podajemy razem z sosem i polędwiczkami.
Dodatki u mnie to puree ze szczypiorkiem i młode pieczone pieczarki.
Chetnie zjadłabym coś takiego dzisiaj na obiad. To jest w zasadzie bardzo dobry pomysł, musiałabym jedynie zmodyfikować nieco ten przepis na własne any-alergiczne potrzeby :)))
ReplyDeleteMiłego dnia
fantastyczny obiad!
ReplyDeleteWłaśnie tylko garść. Do rosołu gałązkę, bulionu listek a ja dziś właśnie wykopuję potężny krzak lubczyku bo mi pół okna już zasłania:)
ReplyDeleteMniam, wygląda cudownie! :)
ReplyDeleteWow, obiad idealny dla mnie <3
ReplyDeletedomowe lody - przepis
pomysły na Dzień Matki
No, no, ciekawy ten sos...;)
ReplyDeleteAleż aromatyczne,, lubczykowo,, danie :)) wygląda mega smakowicie :))
ReplyDeletePozdrawiam....
Ależ aromatyczne,, lubczykowo,, danie :)) wygląda mega smakowicie :))
ReplyDeletePozdrawiam....
wygląda pysznie i musi zabójczo pachnieć:)
ReplyDeletemega połączenie! lubczyk i szparagi obok siebie - mega afrodyzjakowo ;)
ReplyDeleteOMG działa na moje ślinianki ! One zwariowały :)
ReplyDeleteOjacie! Chcę to dziś na obiad!! ;)
ReplyDelete