16 March 2014

GINGERBREAD CAKE






Słodko i czekoladowo.

Pachnie piernikiem i jest niebiańsko delikatny.

Nie potrafiłam się oprzeć zapachowi pierników, czemu by nie połączyć to z wilgotnym ciastem 

czekoladowym i nie stworzyć torta?

Ciasto czekoladowe podobne do lubianej przez Was Głębi






s k ł a d n i k i :

100 g czekolady gorzkiej 75 %

100 g cukru

4 jajka

80 dag masła lub margaryny ( ja użyłam Kasi)



krem piernikowy:

250 dag mascarpone

400 ml śmietanki 30%

przyprawa do piernika

cukier waniliowy

pokruszony piernik na drobinki


ozdoby:

krem czekoladowy ( bita śmietana z cukrem waniliowym i 3 łyżkami kakao i łyżeczką kawy )

pierniki

czekolada gorzka

rurki cappuccino w białej czekoladzie






w y k o n a n i e :


Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy pod koniec cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany.

Czekoladę rozpuszczamy z margaryną/masłem w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z żółtkami.

Dodajemy do masy czekoladowo żółtkowej pianę z z białek.

Formę do torta smarujemy samo dno masłem, wylewamy masę i pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu 25 - 30 minut.  

Studzimy w formie.


W dużej metalowej misce umieszczamy śmietankę, mascarpone, cukier waniliowy i 3-4 łyżki przyprawy piernikowej. Miksujemy do momentu zgęstnienia kremu.

Pod koniec dodajemy pokruszonego na drobno piernika.


Nie ściągając obręczy na wystudzonego torta czekoladowego wykładamy krem piernikowy.

Nie przejmujcie się, że tort utworzył zagłębienie w środku i lekko się zapadł, to normalne, tak ma wyglądać.

Wygładzamy krem. 

Ściągamy obręcz delikatnie oddzielając krawędzie torta nożem. 

Możemy dekorować tort wg uznania. 

Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce, na drugi dzień jest idealnie aromatyczny.


















29 comments:

  1. Jakie słodkie raarytasy dla podniebienia pokazujesz, a do niedzielnej kawki jak ulał:)
    Miłego dnia

    ReplyDelete
  2. Bardzo fajny przepis na szybki i smaczny torcik, bardzo ciekawie wykorzystałaś pierniki:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nic się nie zmarnuje, zwłaszcza pierniki:)

      Delete
  3. Świetny pomysł dla wszystkich amatorów przyprawy do pierników i samych pierników.... :)))
    ....czyli coś dla mnie ale sama to bym na taki pomysł nie wpadła....
    Wypróbuję kiedyś na święta.... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ola po co czekać tak długo:)? złam konwenanse i zrób teraz. Jak chcę uszka po prostu je robię:)

      Delete
  4. Nie dość, że śliczny to i na pewno pyszny! :)

    ReplyDelete
  5. wygląda imponująco... zjadłabym kawałek.. albo i 2,3 lub 4 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja zjadłam 2, reszta zniknęła w zastraszającym tempie!

      Delete
  6. wygląda jak z cukierni, a smakuje na pewno o niebo lepiej;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olga dziękuję:) ja i dekoracje to minimalizm.

      Delete
  7. wygląda jak milion dolarów :) mniam!

    ReplyDelete
  8. O rany jak to wygląda!!! Podziwiam i padam do nóżek, mistrzostwo :)

    ReplyDelete
  9. Uwielbiam Twoje zdjęcia :D <3

    ReplyDelete
  10. Piękny ten tort! I ładnie tu u Ciebie:) Będę częściej zaglądać ;)

    ReplyDelete
  11. Urocza dekoracja,bardzo apetyczny tort!.

    ReplyDelete
  12. A ja miałam zaszczyt go spróbować !!! :) Jest idealny-delikatny, czekoladowy, rozpływa się w ustach- dodaję do moich ulubionych.

    ReplyDelete
  13. Gdzieś mi umknęło to cudo!! Prezentuje się przepięknie, nawet nie chce myśleć jak obłędnie musi smakować!! :) Zaraz wydrukuje, żeby o nim nie zapomnieć :))

    ReplyDelete
  14. Woooooow, odebrało mi mowę a także zdolność sensownego formułowania myśli na piśmie :-) Po prostu rewelacja :-D

    ReplyDelete
  15. Prześliczny!
    Słodziutkie pozdrowienia dla Ciebie, Dorotko ;)

    ReplyDelete
  16. Przepięknie dekorowany! *.*

    ReplyDelete