13 October 2013

Torcik Ajerkoniakowy z mroźnymi porzeczkami





Tak bardzo się Wam spodobał mój tort Ganache z konfiturą porzeczkową, że przygotowałam troszkę inną  jego wersję. 
Krem ajerkoniakowy, powstał na bazie kremu z białą czekoladą i mascarpone, przełożony mrożonymi owocami na puszystym wilgotnym biszkopcie waniliowym.

Tort z mocną notą ajerkoniaku powinien się spodobać zwolennikom tego alkoholu. Polecam wypróbować ;)


t o r t:

5 jaj
szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła rozpuszczonego

k r e m   a j e r k o n i a k o w y :

250 dag mascarpone
400 ml śmietanki 30 %
200 g czekolady białej
3 łyżki ajerkoniaku

d o d a t k i:

mrożone porzeczki czarne


Białka ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy pół szklanki cukru oraz cukier wanilinowy miksujemy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Dodajemy żółtka, miksujemy razem. 

Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .  Roztapiamy masło i wlewamy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.

Przelewamy do okrągłej formy 20 cm i pieczemy około 20 min w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka.


Śmietanke umieszczamy w duzej metalowej misie z czekoladą, ajerkoniakiem. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, do momentu rozpuszczenia czekolady i zgęstnienia masy. Może to potrwać nawet do 20 minut. Mase przelewamy do miseczki, nakrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 h.

Mascarpone ubijamy mikserem na wolnych obrotach, po lyżce dodajemy masę czekoladową. Miksujemy do mementu, aż masą stanie się sztywna.

Biszkopt kroimy na dwa blaty, nie trzeba nasączać, chyba, że ktoś lubi wilgotne ciasto. Wtedy używam mocnej herbaty z cytryną.

Na blat biszkoptu wykłądamy połowę masy ajerkoniakowej, na nią wysypujemy mrożone porzeczki, wykładamy drugi blat i powtarzamy czynność. Masę fantazyjnie dekorujemy silikonową szpaułką do dekoracji tortów, można użyć widelca lub tylki.

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 5 h.






4 comments:

  1. Kolejny pysznie wyglądający tort. Jak smakował? Masa z ajerkoniakiem musi być super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciekawa w smaku, lekka i aksamitna, dzięki czekoladzie.

      Delete
  2. Krótko i na temat- totalnie zachwyca!

    ReplyDelete