1 July 2014

RYŻ & MELON





W letnie upalne dni kompletnie nie mamy ochoty na mięso, ani ciężkie rozgrzewające potrawy.

Jedlibyśmy na okrągło lody i popijali lemoniadą. 

Ja w tym czasie popijam koktajle owocowe na śniadanie a na obiad wybieram coś lekkiego

 i warzywnego. Staram się wtedy ograniczać spożywanie mięsa.

Dzisiaj, jedna z moich propozycji przetrwania upału nie rezygnując z posiłku.

Nie muszę dodawać, że sprawdzona i przetestowana wiele razy :)




s k ł a d n i k i:

ryż ugotowany na sypko
1/2 brokuła
1 starta marchewka
1/2 żółtej papryki
5 pieczarek
3 ząbki czosnku
tymianek
lubczyk
szczypta curry
cukier
pieprz biały
sól
5 pomidorków cherry
extra vergine
 mięta


 i n g r e d i e n t s :


rice  
1/2 broccoli
1 grated carrot
1/2 yellow pepper
5 mushrooms
3 cloves of garlic
thyme
lovage
a pinch of curry
sugar
white pepper
salt
5 cherry tomatoes
extra virgin
  mint


w y k o n a n i e:

Podsmażamy warzywa na extra vergine około 10 minut nie więcej.

 Doprawiamy, dodajemy na patelnię ugotowany odcedzony ryż i mieszamy całość.

Podajemy z melonem.







9 comments:

  1. Pysznie to wyglada, a melonka własnie sobie podjadam do kawy ;)
    Dobrego dnia

    ReplyDelete
  2. Jak zwykle bosko!! Ja w upalne dni też nie mam ochoty, tylko gdzie te upały ... ;)

    ReplyDelete
  3. W upalne dni mam tak samo, tylko gdzie są te upały?:)
    Ale jak przyjdą to coś takiego zrobię:)

    ReplyDelete
  4. Ojjj Ty dobrze wiesz co ja lubię :D

    ReplyDelete
  5. Pyszne połączenie i uwielbiam melony :))

    ReplyDelete
  6. Bardzo smakowite i aromatyczne danie....

    ReplyDelete
  7. ale ten ryż smakowicie wygląda! mam podobnie w trakcie upałów - lekko, warzywnie, koktajlowo

    ReplyDelete
  8. Jakie ciekawe połączenie, muszę spróbować :)

    ReplyDelete