19 June 2014

Quesadilla z jagnięciną i serem





Quesadilla !

Mam dziś meksykański nastrój, nawet wyglądałam jak meksykanka w mocno amarantowej sukience
 przemierzałam ulice Dublina, szukając idealnych malin do jutrzejszego deseru. 
Ale wracając do dania, tym razem użyłam jagnięciny i był to strzał w dziesiątkę.





s k ł a d n i k i:

tortille
ser żółty w plastrach około 15 dag
0,50 kg jagnięciny mielonej
6 pomidorków cherry lub innych
puszka pomidorów pellati 
3 ząbki czosnku
szczypiorek
pieprz czarny
sól
extra vergine
kminek
tymianek

dodatki:
śmietana




w y k o n a n i e :

W dużej patelni umieszczamy około 3 łyżek extra vergine, czosnek siekamy na plasterki i wrzucamy.
Mieszamy drewnianą łopatką.
Dodajemy jagnięcinę i smażymy, aż mięso zmieni kolor na lekko szarawo-brunatny, nie zapiekamy go.
Dodajemy pomidorki przekrojone na ćwiartki, wlewamy puszkę pelatti, dodajemy przyprawy w ilości zgodnej z naszymi upodobaniami.
Dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i zredukuje się, około 20 minut.

Tortille wykładamy plastrami żółtego sera, wylewamy mięso, posypujemy szczypiorkiem i na wierzch rozkładamy po 3 plasterki sera.
Przykrywamy drugą tortillą, dociskamy lekko.
Rozgrzewamy patelnię, lekko skrapiamy extra vergine i podpiekamy z dwóch stron quesadille.

Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.












12 comments:

  1. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. mmmm.... obłędnie wygląda! zjadłabym :)

    ReplyDelete
  3. mmmm.... obłędnie wygląda! zjadłabym :)

    ReplyDelete
  4. Fantastyczne! Mam nadzieję, że uda mi się przygotować w ten weekend tą pyszną przekąskę!

    ReplyDelete
  5. o jak dawno mnie ciebie nie było, aż wstyd, ale za to widzę, że wpadałam we właściwym momencie, kiedy jeszcze coś zostało. Propozycja naprawdę bardzo udana. Ludziska męczą się, aby zrobić domową pizzę, a tu dwie sklejone tortille i taki czad. Super !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    ReplyDelete
  6. szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam jagnięciny, ale wyobrażam sobie, że musi smakować nieziemsko :D

    ReplyDelete
  7. Ale pyszna :) lubię jagnięcinę tylko rzadko mogę ją gdzieś kupić....
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete