21 June 2014

Ragu, mięta i cynamon





Pachnie. Mogłabym wąchać i wąchać. 

Muszę być iście szalona, stojąc nad patelnią i zachwycając się wonią tego sosu. 

Jestem zakochana znowu.




s k ł a d n i k i :

0,40 kg mielonej szynki
2 marchewki
4 ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżeczka cynamonu
świeża mięta
papryka ostra i wędzona
łyżeczka cukru
puszka pomidorów pelati z bazylią i czosnkiem
pół szklanki zimnej wody
oregano i tymianek


w y k o n a n i e :

Mięso podsmażamy na oleju wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i cynamon.
Paprykę ostrą, tymianek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i lekko dusimy.
Dolewamy wody, puszkę pomidorów i miętę. 
Przykrywamy i ponownie dusimy na bardzo wolnym ogniu, do powstania gęstego sosu, około 45 minut.

Doprawiamy pieprzem i świeżą miętą. Podajemy z makaronem, u mnie tagliatelle.







5 comments:

  1. Wygląda pysznie i kusi :))
    Dobrego dnia Dorotko :)

    ReplyDelete
  2. Rozpływam się w zachwytach i głodnieję przeokrutnie patrząc na te pysznie piękne foty :-)

    ReplyDelete
  3. Ale zestaw składników! Musi byc pyszne;)

    ReplyDelete
  4. Ciesze się patrząc na to wspaniałe danie i na Twój stan ducha....:))

    ReplyDelete
  5. Co jest z makaronem musi być pycha :)

    ReplyDelete