Pachnie. Mogłabym wąchać i wąchać.
Muszę być iście szalona, stojąc nad patelnią i zachwycając się wonią tego sosu.
Jestem zakochana znowu.
s k ł a d n i k i :
0,40 kg mielonej szynki
2 marchewki
4 ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżeczka cynamonu
świeża mięta
papryka ostra i wędzona
łyżeczka cukru
puszka pomidorów pelati z bazylią i czosnkiem
pół szklanki zimnej wody
oregano i tymianek
w y k o n a n i e :
Mięso podsmażamy na oleju wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i cynamon.
Paprykę ostrą, tymianek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i lekko dusimy.
Dolewamy wody, puszkę pomidorów i miętę.
Przykrywamy i ponownie dusimy na bardzo wolnym ogniu, do powstania gęstego sosu, około 45 minut.
Doprawiamy pieprzem i świeżą miętą. Podajemy z makaronem, u mnie tagliatelle.
Wygląda pysznie i kusi :))
ReplyDeleteDobrego dnia Dorotko :)
Rozpływam się w zachwytach i głodnieję przeokrutnie patrząc na te pysznie piękne foty :-)
ReplyDeleteAle zestaw składników! Musi byc pyszne;)
ReplyDeleteCiesze się patrząc na to wspaniałe danie i na Twój stan ducha....:))
ReplyDeleteCo jest z makaronem musi być pycha :)
ReplyDeleteThankss great blog post
ReplyDelete