26 June 2014

TORT URODZINOWY, Blackberry Mousse Cake





Dzisiaj miałam ciężki dzień. Jeden z tych, kiedy czujesz się malutka jak proch na dywanie. 
Im bardziej czułam, że pochłania mnie i wciąga tym bardziej chciałam wyrwać się z tego odrętwienia i ruszyć do przodu nie oglądając się za siebie. 
Znalazłam swoje lekarstwo.



s k ł a d n i k i :

4 jaja
100 g gorzkiej 70% czekolady
3 łyżki cukru
70 g margaryny


krem jeżynowy :

400 ml śmietanki 30 %
szklanka jeżyn
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka cukru
łyżka likieru porzeczkowego


dekoracja:

jeżyny
orzechy włoskie




w y k o n a n i e :

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. 

Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z żółtkami.

Delikatnie masę czekoladową łączymy dodając ją do białek.

Wylewamy na formę, uprzednio natłuszczoną tylko na dnie masłem.

Pieczemy bez termoobiegu w 170 stopniach około 25 minut.

Studzimy nie wyjmując torta z formy ani obręczy.

Ubijamy śmietankę z cukrem i esencją waniliową. 

Kilkoma łyżkami wykładamy  krem śmietankowy w zagłębienie powstałe w cieście czekoladowym.

Do pozostałej ilości kremu dodajemy jeżyny i likier porzeczkowy. Miksujemy.

Wykładamy na całość krem jeżynowy.

Dekorujemy torta według uznania. Schładzamy w lodówce około 4 godzin. 

Ściągamy obręcz torta po schłodzeniu.









19 comments:

  1. kocham tą czystość na Twoich zdjęciach! a tort... magiczny!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Marcelo:) to bardzo miłe słowa.

      Pozdrawiam ciepło:)

      Delete
  2. Replies
    1. ;] cieszę się, że się podoba.

      Delete
  3. Replies
    1. Na żywo wyglądał imponująco:)

      Delete
  4. Boskie!!! Kusisz Dorotko, kusisz ;)

    ReplyDelete
  5. Mam nadzieję, że torcik poprawił Ci nastrój.
    Nie mam wątpliwości, że potrafi zdziałać cuda, bo już od samego patrzenia błogo się robi na duszy.
    Wszystkiego dobrego i inspirującego, Dorotko!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poprawił:) wiesz, zawsze ciągnę do kuchni kiedy mam problem lub muszę coś przemyśleć. To zawsze u mnie działa.

      Całuje Aga, miłego wypoczynku w Karpicku;)

      Delete
  6. Przepysznie wygląda :) Aż chciałoby się wyciągnąć łyżkę po kawałeczek ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tak wiem jak to działa, dlatego zawsze powstają mniejsze porcje deserów i tortów. Dla bezpieczeństwa;]

      Delete
  7. Wygląda fantastyczny, lekki jak chmurka <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zgadza się:) Był bardzo delikatny i aksamitny w smaku.

      Delete
  8. zachwycający tort :) na pewno rozpływa się w ustach :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozpłynął się dawno temu;] dzisiaj jemy bezy!

      Delete
  9. Ciasto z jeżynami ,pycha ,jak ja za nimi tęsknię .

    ReplyDelete
  10. Niby proste ciasto a robi piorunujące wrażenie...

    ReplyDelete