Dzisiaj miałam ciężki dzień. Jeden z tych, kiedy czujesz się malutka jak proch na dywanie.
Im bardziej czułam, że pochłania mnie i wciąga tym bardziej chciałam wyrwać się z tego odrętwienia i ruszyć do przodu nie oglądając się za siebie.
Znalazłam swoje lekarstwo.
s k ł a d n i k i :
4 jaja
100 g gorzkiej 70% czekolady
3 łyżki cukru
70 g margaryny
krem jeżynowy :
400 ml śmietanki 30 %
szklanka jeżyn
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka cukru
łyżka likieru porzeczkowego
dekoracja:
jeżyny
orzechy włoskie
w y k o n a n i e :
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z żółtkami.
Delikatnie masę czekoladową łączymy dodając ją do białek.
Wylewamy na formę, uprzednio natłuszczoną tylko na dnie masłem.
Pieczemy bez termoobiegu w 170 stopniach około 25 minut.
Studzimy nie wyjmując torta z formy ani obręczy.
Ubijamy śmietankę z cukrem i esencją waniliową.
Kilkoma łyżkami wykładamy krem śmietankowy w zagłębienie powstałe w cieście czekoladowym.
Do pozostałej ilości kremu dodajemy jeżyny i likier porzeczkowy. Miksujemy.
Wykładamy na całość krem jeżynowy.
Dekorujemy torta według uznania. Schładzamy w lodówce około 4 godzin.
Ściągamy obręcz torta po schłodzeniu.
kocham tą czystość na Twoich zdjęciach! a tort... magiczny!
ReplyDeleteDziękuję Marcelo:) to bardzo miłe słowa.
DeletePozdrawiam ciepło:)
Wygląda genialnie!
ReplyDelete;] cieszę się, że się podoba.
DeletePięknie się prezentuje:)
ReplyDeleteNa żywo wyglądał imponująco:)
DeleteBoskie!!! Kusisz Dorotko, kusisz ;)
ReplyDeleteTo moje drugie imię;]
DeleteMam nadzieję, że torcik poprawił Ci nastrój.
ReplyDeleteNie mam wątpliwości, że potrafi zdziałać cuda, bo już od samego patrzenia błogo się robi na duszy.
Wszystkiego dobrego i inspirującego, Dorotko!
Poprawił:) wiesz, zawsze ciągnę do kuchni kiedy mam problem lub muszę coś przemyśleć. To zawsze u mnie działa.
DeleteCałuje Aga, miłego wypoczynku w Karpicku;)
Przepysznie wygląda :) Aż chciałoby się wyciągnąć łyżkę po kawałeczek ;)
ReplyDeleteOj tak wiem jak to działa, dlatego zawsze powstają mniejsze porcje deserów i tortów. Dla bezpieczeństwa;]
DeleteWygląda fantastyczny, lekki jak chmurka <3
ReplyDeleteZgadza się:) Był bardzo delikatny i aksamitny w smaku.
Deletezachwycający tort :) na pewno rozpływa się w ustach :)
ReplyDeleteRozpłynął się dawno temu;] dzisiaj jemy bezy!
DeleteCiasto z jeżynami ,pycha ,jak ja za nimi tęsknię .
ReplyDeleteGenialnie podane! :P
ReplyDeleteZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
Niby proste ciasto a robi piorunujące wrażenie...
ReplyDelete