28 June 2014

PEACH CHICKEN AND FRIES





 Przegladając lokalne lunch menu prawie zawsze występują fries and chicken albo fish

 and chips czy fries and sausages. 

Zrobiłam własną wersje light tego całkiem smacznego, nie oszukujmy się, 

frytki wszyscy lubimy, dania.

Kurczaka podałam w marynacie/dipie brzoskwiniowym a same frytki upiekłam w piekarniku

 z dodatkiem ostrej curry i szczypty cukru.

Palce lizać.




 frytki 
przyprawa curry ostra
szczypta cukru
sól
łyżka oleju

3 piersi z kurczaka
sól
suszony lubczyk
biały pieprz
dżem brzoskwiniowy
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta czarnego pieprzu



w y k o n a n i e :

Frytki mieszamy z łyżką oleju i przyprawą curry, wystarczy około łyżeczki. 

Posypujemy szczyptą cukru. 

Wykładamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 200 stopniach około 10-15 minut.

Pierś z kurczaka solimy, posypujemy lubczykiem, białym pieprzem. 

Pieczemy na patelni pojedynczo w mocnej temperaturze, aby pory się zamknęły. 

Wtedy zostanie idealnie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.

Przygotowujemy marynatę, która bedzie również dipem do dania.

Proporcje to 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego z owocami i łyżka majonezu.

Ja zrobiłam z trzech łyżek dżemu i 1,5 łyżki majonezu.

 Dodajemy starty czosnek i odrobinę pieprzu.

Upieczoną pierś zmarujemy marynatą i wykładamy na papier do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.


Dodatki jak lubicie, u mnie dip brzoskwiniowy i mango.










25 comments:

  1. Bardzo fajne połączenie z tymi frytasami i to tak wykwitnie podanymi :))
    Pysznosci - jak zwykle :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj dobre było:) mam już pomysly na inne dodatki do frytków.

      Delete
  2. Replies
    1. Dziękuję Idi;) a ja nadal czekam na przepis Ramen ;]

      Delete
  3. Cóż za frykasy!!! ... i frytasy :)) PYSZNOŚCI.....
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  4. Kubki smakowe wariują, podobnie jak ślinianki. Kurczaku brzoskwiniowy z frytkami chodź do mnie ;-)

    ReplyDelete
  5. Obiad naprawdę robi wrażenie, ciekawie podałaś frytki aż chce się po nie sięgnąć :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja babcia w ten sposób zawsze podawała mi frytki:)

      Delete
  6. Frytki z curry - pomysł mi się podoba, choć nigdy nie używałam tej przyprawy do frytek. Spróbuję przy najbliższej okazji :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spróbuj, zawsze to troche zmienia smak frytek i wprowadza powiew swieżości do kuchni.

      Pozdrawiam:)

      Delete
  7. O mamciu, jak to bosko wygląda! Frytki z curry? ja się piszę ;) no bardzo oryginalnie! Pozdrawiam ciepło! PS Cieszę się, że sałatka smakowała;)

    ReplyDelete
  8. Mmmm... Z takie danie dałabym sie powiesić.... Wyglada niesamowicie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh poczekaj na moją kolejną propozycje z frytkami:)

      Delete
  9. oj, zjadłabym taki obiad:)

    ReplyDelete
  10. pychota.
    Chyba przygotuję na obiad :)
    Miłego dnia :)
    Ada

    ReplyDelete
  11. Smakowicie i moje ulubione <3

    ReplyDelete
  12. Dziękuję wenus:) wpadne na pewno.

    ReplyDelete