1 May 2014

GULASZ WĘGIERSKI / HUNGARIAN STEW








Ach ta pogoda. I miał być grill z cudownej karkówki. 

Zamiast grilla powstał cudowny aromatyczny gulasz węgierski z dużą ilością wędzonej papryki

 i pomidorków oraz czerwonego słodkiego wina.

Podałam go do farfalle zamiast placków ziemniaczanych. 






s k ł a d n i k i :


1 kg karkówki

1 cebula

2 marchewki

1 pietruszka

4  ząbki czosnku

150 ml wina czerwonego słodkiego

3 łyżki papryki wędzonej

listek laurowy

kilka ziaren owocu jałowca

papryka ostra

pieprz

sól

extra vergine

puszka pomidorków

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

10 pomidorków cherry



w y k o n a n i e :

W dużym rondlu rozgrzewamy extra vergine około 4-5 łyżek. 

Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko. 

Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, całe ząbki czosnku. 

Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do rondla. 

Zalewamy winem czerwonym. 

Dosypujemy czerwoną wędzoną paprykę, pieprz, sól, lister laurowy i owoce jałowca.

Pomidorki cherry, rozcinamy lekko w połowie, dorzucamy do gulaszu. 

Przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut.

Mieszamy, dolewamy puszkę pomidorów z puszki i 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

Dusimy kolejne 30 -45 minut. 

Gdy gulasz jest za gesty możemy dolać szklankę zimnej wody.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.








5 comments:

  1. U mnie jeszcze dziś pogoda nie zawiodła..... grila nie było ale ruszyłam na rower....:))
    ....i po takim wysiłku to bym Twój gulasz wchłoneła z miłą chęcią..... mniam mniam :))
    Fajnej majówki i....choć trochę słońca :))

    ReplyDelete
  2. Obłędny ! I znów zachwycam się zdjęciami :) Mam ochotę wgryźć się w monitor :D

    ReplyDelete
  3. Pięknie podane i te zdjęcia <3 Danie wygląda fantastycznie :)

    ReplyDelete
  4. Ahem, to ja się na taki gulasz dam zaprosić :-)

    ReplyDelete
  5. Super ten gulasz, ależ mi smaku narobiłaś :)

    ReplyDelete