Macie swojego ulubionego batonika? Na pewno tak.
Moim jest Kinder mleczna kanapka. Przepisów na to ciastko jest bardzo dużo.
Kiedyś piekłam to ciastko, ale nie byłam zadowolona z efektu.
W przepisie zabrakło miodu i biszkopcik już nie był taki smaczny jak w oryginalne.
Masie mlecznej również czegoś brakowało.
Więc eksperymentowałam i znalazłam swój własny przepis idealny.
Biszkopt idealnie miodowy, lekki i wilgotny, masa mleczna z miodem. Ideał.
s k ł a d n i k i :
5 jaj
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
5 łyżek kakao gorzkiego dobrej jakości
2 łyżki oleju
m a s a m l e c z n a :
szklanka mleka
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
szklanka mleka w proszku
250 g margaryny
w y k o n a n i e :
Największą formę jaką macie, a najlepiej foremkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wcześniej smarując masłem.
Chodzi o to, aby biszkopt który się upiecze nie wyrósł za bardzo. Ma być cieniutki, ale nie twardy.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C bez termoobiegu.
Białka ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy dwie łyżki cukru i ubijamy do powstania błyszczącej piany.
Żółtka miksujemy z miodem na puszystą masę około 5 minut.
Dodajemy masę żółtkową do białek, mieszamy drewnianą łyżką. Dosypujemy po łyżce mąkę, proszek do pieczenia, kakao.
Dodajemy dwie łyżki oleju.
Rozsmarowujemy na dużej blaszce. Pieczemy około 15-20 minut.
Wyciągamy z piekarnika, odwracamy do góry nogami i ściągamy papier. To będzie nasza góra ciastka.
Przekrawamy na dwa cieniutki placki.
Mleko podgrzewamy na ogniu, z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostudzenia.
Margarynę ucieramy na puch. Powoli zimne ostudzone mleko z miodem wlewamy po łyżce, miksując na wolnych obrotach.
Miksujemy całość jeszcze 3 - 4 minuty, aż masa będzie dobrze ubita i gładka.
Dosypujemy mleko w proszku i dalej ucieramy do momentu połączenia kremu.
Krem mleczny wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem.
Chłodzimy ciasto w lodówce około 3 godzin.
Kroimy na prostokąty lub dowolny kształt.
I cieszymy się jak dzieci, bo mamy dużo kinder mlecznej kanapki ;]
superowy przepis:-)))))
ReplyDeleteGenialne ! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
ReplyDeleteZapraszam, posmakuje Ci:)
DeleteMleczna kanapka - moja słodyczowa miłość! Twoja wygląda jeszcze lepiej niż te sklepowe (szczerze mówiąc, O WIELE lepiej), więc to chyba czas poeksperymentować w tej dziedzinie wypieków... :)
ReplyDeleteMoja miłość także;) zaraz obok czekolady.
DeletePozdrawiam:)
z pewnością miliony razy lepsza od tej sklepowej :) zastanawiam się, dlaczego jeszcze nie upiekłam tego "ciasta", hmmm... muszę nadrobić zaległości :)
ReplyDeleteOlu, to tak jak z bounty, sto lat temu piekłam. I nie wiem czemu jeszcze torcika Bounty nie ma tutaj na blogu !
DeleteJestem pewna, ze smakuje obłędnie, za to sam wygląd i prezentacja zachwyciała mnie dosadnie!
ReplyDeleteUdanego weekendu, bo słodki to już chyba jest:))
Dziękuję Maria miłego weekendu Tobie również:)
DeletePrzepyszna! Jaka perfekcyjna... :)
ReplyDeleteStarałam się, żeby wyglądała jak Kinder:) proporcje także.
DeleteUwielbiam ten batonik, więc zabieram Ci dwa Twoje, bo muszę koniecznie spróbować domowej wersji :-)
ReplyDeleteDlaczego w składnikach podane są takie proporcje jak np szklanka mąki czy 5 łyżek kakao a w wykonaniu jest napisane że dodajemy po łyżce? Czy chodziło tu Pani że całą szklankę po łyżce z osobna? a nie wszystko jednym "tchem"
ReplyDeleteDokładnie tak:) po łyżce dodajemy, żeby masa nie opadła i nadal była pulchna. Wtedy biszkopt będzie delikatny i puszysty, a to nam chodzi przecież:)
DeleteDziękuję ślicznie Pani z odpowiedź :)
DeleteJestem Dorota i witam na Blogu :)
DeletePrzepraszam że tak się wyrażę ale to zajebisty przepis :D
ReplyDeleteI know:) hehe
ReplyDeleteDobrze,że do Ciebie wróciłam! :)
ReplyDeleteMuszę ten przepis wypróbować,bo jakiś czas temu też nie byłam do końca zadowolona z efektu podobnej kanapki na którą znalazłam przepis!!!
Szukam idealnego przepisu na mleczną kanapkę, aby była jeszcze lepsza jak w oryginale. Masz cieniutki biszkopt i wszystko trzyma się razem. Tego szukałam dziękuje :)
ReplyDeleteMam gościa w weekend, który jest smakoszem mlecznej kanapki. Mam nadzieję, że go zaskocze :)
Mam nadzieje, że smakoszowi spodoba się mój przepis:) Daj znać proszę nieznajomo jak wyszło :)
DeletePozdrawiam:)
Di
rozumiem, że masłem do posmarowania jest forma a nie papier? będę robic w weekend i chciałabym uściślić:)
ReplyDeleteSmarujemy masłem formę, aby papier się trzymał i nie ślizgał kiedy będziesz wykładać na niego ciasto biszkoptowe. Cienutko, ja smaruję boki i środek w kilku kleksach.
ReplyDeleteChodzi o to, zeby biszkopt lekko przyczepił się do papieru podczas pieczenia, wtedy powstanie charakterystyczna powierzchnia na biszkopciku zgodna z wyglądem oryginału ciastka.
Dorota, wielkie dzięki za ten przepis :))) Mleczna kanapka okazała się być HITEM na drugie śniadanie. Do tej pory moje dziewczyny zajadały tą ze sklepowej półki, teraz mam domową, zdrową, która znika w oka mgnieniu.
ReplyDeleteBardzo się cieszę, że smakuje:) wypróbowałam wiele przepisów na kanapkę i ta okazała się jak na ten moment idealna.
DeleteHmm...zrobiłam i póki co się chłodzi. Ale masa bardzo margarynowa, dużo nerwów przy niej straciłam. Margaryna nie chciała się połączyć z mlekiem, w końcu musiałam miksować w garnku nad gotującą się wodą. To pomogło- masa uzyskała jednolitą konsystencję. Ale jest żółtawa, nie biała. No cóż... Muszę szukać dalej.
ReplyDeleteZgadza się. Masa mi się zważyła, zrobiłam tak jak ty, ale ostatecznie wylałam do WC i ubiłam śmietanę. Biszkopt też byle jaki, oklapnął i był twardy. Ogólni
Deletee przepis nieudany.
Napewno spróbuję!
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam na mojego psiego bloga:
rudy-husky.blogspot.com
Przepis super, na pewno kanapka lepsza niż w sklepie! Czy mogę margarynę zastąpić prawdziwym masłem w kremie?
ReplyDeleteSkorzystam z przepisu!
ReplyDeleteCiasto z typu nie rób tego więcej .
DeleteMasa bardzo, bardzo mocno margarynowa, da się ją zjeść dopiero po dodaniu kilku łyżek kakao. Może następnym razem spróbuję na maśle :)
ReplyDeleteTrzeba właczyc SZYBKIE obroty zeby masa sie polaczyla z mlekiem
ReplyDeletePrzepis taki sredni