13 November 2013

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem





Wybaczcie za małą przerwę. Wracam i serwuję coś pysznego i coś makaronowego. 

 W tym tygodniu będzie sporo dań lekkich i lunchowych. Idealnych na party ze znajomymi lub po prostu delikatny mało pracochłonny posiłek. Nie zabraknie i czegoś słodkiego, pojawią się cupcakes z kremem mokka i wiśniami, beza czekoladowa z kremem czekoladowo śliwkowym oraz desery. 

Łosoś ze szpinakiem babe w delikatnym kremowym sosie z tagliatelle.



s k ł a d n i k i:

łosoś wędzony lub surowy
szpinak swieży
cebula
czosnek
białe wino Marsala (półwytrawne)
pieprz
sól
cytryna
śmietanka 30 % 
50 g mascarpone
200 ml mleka
tarty parmezan lub grana padano
tagliatelle

w y k o n a n i e :

 Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę extra vergin, cebulę posiekaną w kosteczkę wrzucamy wraz z czosnkiem. Podsmażamy, aż lekko się zeszkli. 
Dorzucamy łososia pokrojonego w kostkę lub rozdrobnionego na niewielkie kawałki. 
Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy szpinak. 

Całość skrapiamy sokiem z cytryny, około pół łyżeczki. Dolewamy 100 ml wina Marsala.
 Czekamy, aż cały alkohol odprauje. Dolewamy śmietankę i mleko oraz mascarpone. 

Dusimy do memontu zgęstnienia sosu.  

Makaron ugotowany, dorzucamy do sosu, posypujemy parmezanem i ozdabiamy świeżą bazylią. 


Podajemy na podgrzanych talerzach.






4 comments:

  1. ciągle gadam, że jestem łososiem przeżarta, ale jak widzę taki skład ... składników, to mięknę i chcę prosić o porcję. Pycha absolutna.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki dzięki Kochana:) ja objadłam się, że hej.

      Delete
  2. Wygląda naprawde smakowicie:)

    http://nolongernightmare.blogspot.com

    ReplyDelete