16 November 2013

Party time? Zero paniki.






Gdy wpadają do Ciebie niespodziewanie znajomii a w lodówce pustka, najważniejsze to nie wpadać w panike. Otwórz dobre wino, najlepiej białe lekko wytrawne, dobry ser, sporo orzechów włoskich. 

Masło na pewno też masz. Czosnek jest przysłowiowym dodatkiem nad "i".  Zajmię ci to w sumie 12 minut.

Tak nie wiele trzeba, żeby być idealną.




s k ł a d n i k i :

bagietka
100 ml wina białego wytrawnego
50 g sera startego żółtego
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
szpinak


w y k o n a n i e :

Bagietkę, kroimy na kromki. Do malaksera wrzucamy orzechy. Pulsacyjnie drobimy około 3 razy. 
Ma zostać widoczny kształt orzechów, co zapewni chrupkość. Przekładamy do metalowej miseczki. Dodajemy 3 łyżki masła, czosnek, świeżo starty pieprz, szczyptę soli. 
Wlewamy wino i odsypujemy starty na drobno ser. Wyrabiamy masę, którą wykładamy wraz ze szpinakiem na bagietki. 
Zapiekamy około 5 minut w piekarniku. 

Idealna przekąska do wina z przyjaciółmi.





2 comments:

  1. Bardzo ciekawy przepis:) napewno wypróbuję:)

    ReplyDelete
  2. Mam wrażenie, że czasy się zmieniły, lodówka ciągle pełna a niezapowiedziani goście to już rzadkość:) Ale dla zapowiedzianych też będzie pysznie:)

    ReplyDelete