Szybko i smacznie. Kto nie lubi tortilli ręka do góry. Mam nadzieje, że nikt się nie zgłosi. Bo to jedna z lepszych propozycji kuchni meksykańskiej. Idealna na szybką przekąskę.
Moja propozycja to chrupiąca tortilla z salami i chorizo, grzyby z papryką zieloną na ostro i dużo sera. Dodatkiem jest szpinak i sos miodowo musztardowy z makiem.
s k ł a d n i k i :
tortille pszenne lub kukurydziane
salami
chorizo
pieczarki lub grzyby
papryka zielona
papryczka ostra zielona
pieprz
sól
ser mozzarella
ser typu gouda
szpinak babe
w y k o n a n i e :
Podsmażyć pieczarki/grzyby na patelni z odrobiną extra vergin. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Odstawic i ostudzić. Dodać starty na tarce ser, doprawić pieprzem i solą.
Tortille posmarować farszem, posypać kawałkami mozzarelli i listaki szpinaku. Rozłożyć plastry salami (ja użyłam Milano) oraz kiełbasą chorizo.
Przykryć drugą tortillą i zapiec na patelni grillowej z odrobiną extra vergin.
Podawać z dowolonym sosem, u mnie sos miodowo - musztardowy.
sos miodowo musztardowy idealny:
Proporcja 1 do 1
łyżka majonezu
łyżka śmietany 18 %
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu
pieprz
odrobina soku z limonki
Danie wyladowalo na pierwszym miejscu na tygodniowej liscie "do zrobienia" ;)
ReplyDeletePyszności:)
ReplyDeleteBardzo proszę o przepis na sos ;)
ReplyDeleteDomyślam się, że to ten, który miałam okazję u Ciebie skosztować.
Wszystko było wyśmienite!
Na samo wspomnienie sosu ślinka mi cieknie.... Słodzia
ReplyDelete