2 November 2013

Tarta Mokka





Zapraszam na jedną z pyszniejszych tart jakie jadłam w życiu. 

Tarta Mokka

Lekki chrupiący spód, zawdzięcza idealnym ciasteczkom owsianym z likierem amaretto.  

Krem niebiański z gorzkiej czekolady z likirem kawowym Kahlua z kawałkami czekolady, które delikatnie chrupią przy każdym kęsie. 

Na koniec zwieńczone aksamitnym kremem Mokka z espresso. 

A wszystko to posypane gorzkim kakao i chrupiącymi ciasteczkami.

Idealne, delikatne połączenie smaku. Polecam, bo warto ;)



s k ł a d n i k i:  ( 18 porcji)

ciasteczka owsiane
400 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady gorzkiej 70 %
100 g masła niesolonego
cukier waniliowy
likier Kahlua
likier Amaretto
2 łyżeczki espresso
kakao


w y k o n a n i e :

Ciasteczka kruszymy w malakserze, dolewamy 50 g roztopionego masła i łyżkę likieru Amaretto. 
Wykładamy na spód do tarty, ja użyłam średnicę  24 cm. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

W metalowej misce umieszczamy 200 ml śmietanki z 80 g czekolady gorzkiej, 3 łyżkami likieru Kahlua 
i 50 g masła. Rozstapiamy i podgrzewamy całość w kąpieli wodnej, do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy, studzimy w lodówce około 1 h.

Ubijamy 200 ml śmietanki kremowej z cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dolewamy 2 łyżeczki mocnej espresso, ubijamy do połączenia składników około 30 sek.

Masę mocno kawowoczekoladową ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż podwoi swoją objętość. 
Wykładamy na spód tarty na ciasteczka uprzednio mocno schłodzone w lodówce. Posypujemy pokrojoną nożem 20 g czekoladę gorzką. 

Wykładamy na nią krem mokka. Chłodzimy w lodówce około 5 h.

Posypujemy kakao i kruchymi ciasteczkami z amaretto. Podajemy schłodzone i mocno zimne.









9 comments:

  1. oj, szlachetne składniki, a więc efekt który by mnie zadowolił.
    wpisanę na listę do zrobienia !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja ulubiona, boska jest. Zrób koniecznie, nie zawiedziesz się:)

      Delete
  2. Chciałabym spróbować tego cuda

    ReplyDelete
  3. Czysta rozpusta :) nawet talerzyk bym po nim wylizała ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Była przepyszna;) z resztą ciągle ją robię, wszyscy się domagają wręcz.

      Delete
  4. Tarta wyszła przepyszna, jest łatwa w wykonaniu, jedyny minus to to że trzeba odczekać aż zastygnie.
    Idealna kompozycja z kawą:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę sie Anonimowy, że smakowała:) niedługo pojawi się nowa Tarta. Zapraszam.

      Delete