Wybaczcie za małą przerwę. Wracam i serwuję coś pysznego i coś makaronowego. 
 W tym tygodniu będzie sporo dań lekkich i lunchowych. Idealnych na party ze znajomymi lub po prostu delikatny mało pracochłonny posiłek. Nie zabraknie i czegoś słodkiego, pojawią się cupcakes z kremem mokka i wiśniami, beza czekoladowa z kremem czekoladowo śliwkowym oraz desery. 
Łosoś ze szpinakiem babe w delikatnym kremowym sosie z tagliatelle.
s k ł a d n i k i:
łosoś wędzony lub surowy
szpinak swieży
cebula
czosnek
białe wino Marsala (półwytrawne)
pieprz
sól
cytryna
śmietanka 30 % 
50 g mascarpone
200 ml mleka
tarty parmezan lub grana padano
tagliatelle
w y k o n a n i e :
 Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę extra vergin, cebulę posiekaną w kosteczkę wrzucamy wraz z czosnkiem. Podsmażamy, aż lekko się zeszkli. 
Dorzucamy łososia pokrojonego w kostkę lub rozdrobnionego na niewielkie kawałki. 
Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy szpinak. 
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, około pół łyżeczki. Dolewamy 100 ml wina Marsala.
 Czekamy, aż cały alkohol odprauje. Dolewamy śmietankę i mleko oraz mascarpone. 
Dusimy do memontu zgęstnienia sosu.  
Makaron ugotowany, dorzucamy do sosu, posypujemy parmezanem i ozdabiamy świeżą bazylią. 
Podajemy na podgrzanych talerzach.



ciągle gadam, że jestem łososiem przeżarta, ale jak widzę taki skład ... składników, to mięknę i chcę prosić o porcję. Pycha absolutna.
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dzięki dzięki Kochana:) ja objadłam się, że hej.
DeleteWygląda naprawde smakowicie:)
ReplyDeletehttp://nolongernightmare.blogspot.com
Miło mi :)
Delete