15 November 2013

Mokka Cupcakes z wiśniami




Ostatnio dostałam od AgiS cały słoiczek wiśni w alkoholu. Wiedziałam, że nie oprę się pokusie zrobienia jakiejś słodyczy z wykorzystaniem ich. 

Miałam niepohamowaną ochotę na babeczki. Z racji, że ciągle mam ochotę na kawę i ciasto. 

Połączyłam oba i wyszły Cupcakes z kremem latte mokka z wiśniami.  Krem jest pyszny, na pewno wykorzystam go do tortu kawowego. 



s k ł a d n i k i:

4 jajka
250 g mąki tortowej
200 ml roztopionego masła
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wódki lub koniaku
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanili 

krem

250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
ajerkoniak kawowy
saszetka mokka cappucino na zimno (użyłam firmy Kruger)
łyżka likieru kawowego
wiśnie w alkoholu


w y k o n a n i e :

Ubijamy jajka z cukrem około 10 minut, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dodajemy przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Dolewamy ekstraktu z wanili i wódkę. 

Pieczemy w formie do muffinek lub silikonowych foremkach około 20 minut w temp 160 stopni C.


Do metalowej misy wkładamy mascarpone, śmietankę, ajerkoniak, likier . Miksujemy, aż bita śmietana z serkiem stanie się sztywna. Dodajemy proszek kawowy do latte na zimno. 

Na wystudzone muffinki nakładamy rękawem cukierniczym krem i dekorujemy wiśniami w alkoholu. 







5 comments:

  1. Świetny przepis i wykonanie:)
    http://nolongernightmare.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Te wisienki świetnie dopełniają całości. :)

    ReplyDelete
  3. Ale odlotowe! Szkoda, że się nie załapałam, hehe

    ReplyDelete
  4. No coż powiem, były tylko przez moment ;) zostały zjedzone w rekordowym tempie.

    ReplyDelete