Ostatnio dostałam od AgiS cały słoiczek wiśni w alkoholu. Wiedziałam, że nie oprę się pokusie zrobienia jakiejś słodyczy z wykorzystaniem ich.
Miałam niepohamowaną ochotę na babeczki. Z racji, że ciągle mam ochotę na kawę i ciasto.
Połączyłam oba i wyszły Cupcakes z kremem latte mokka z wiśniami. Krem jest pyszny, na pewno wykorzystam go do tortu kawowego.
s k ł a d n i k i:
4 jajka
250 g mąki tortowej
200 ml roztopionego masła
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wódki lub koniaku
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanili
krem
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
ajerkoniak kawowy
saszetka mokka cappucino na zimno (użyłam firmy Kruger)
łyżka likieru kawowego
wiśnie w alkoholu
w y k o n a n i e :
Ubijamy jajka z cukrem około 10 minut, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dodajemy przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Dolewamy ekstraktu z wanili i wódkę.
Pieczemy w formie do muffinek lub silikonowych foremkach około 20 minut w temp 160 stopni C.
Do metalowej misy wkładamy mascarpone, śmietankę, ajerkoniak, likier . Miksujemy, aż bita śmietana z serkiem stanie się sztywna. Dodajemy proszek kawowy do latte na zimno.
Na wystudzone muffinki nakładamy rękawem cukierniczym krem i dekorujemy wiśniami w alkoholu.
Nie odmówiłabym sobie :))
ReplyDeleteŚwietny przepis i wykonanie:)
ReplyDeletehttp://nolongernightmare.blogspot.com/
Te wisienki świetnie dopełniają całości. :)
ReplyDeleteAle odlotowe! Szkoda, że się nie załapałam, hehe
ReplyDeleteNo coż powiem, były tylko przez moment ;) zostały zjedzone w rekordowym tempie.
ReplyDelete