27 November 2013

Kurczak w panierce z parmezanu i orzechów włoskich






Ostatnio ciągle mi pachnie kurczak. Chyba mam niedobór na białko, bo nie mogę przestać zerkać na tego typu produkty. Na cel wzięłam kurczaka.  Nowa wymyślona panierka, okazła się pyszną alternatywą na nudną bułkę tartą. Spróbujcie, idealna z mocno czosnkową salsą z pomidorów i bazylii. 


s k ł a d n i k i :

kurczak
jajko
2 łyżki bułki tartej
ser parmezan starty około pół szklanki
zmielone orzechy włoskie
pieprz
sól
papryka słodka
sok z cytryny


s alsa:
pomidory
czosnek
cebula
bazylia
pieprz
sól
szczypta cukru


w y k o n a n i e :

Kurczaka myjemy, dzielimy na porcje. Suszymy, posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. 
Skrapiamy sokiem z cytryny.

Bułkę tartą mieszamy z serem i orzechami. 

Kurczaka maczamy w rozbitym jajku, obtaczamy w panierce i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Dolewamy dwie łyzki oliwy z oliwek extra vergin. Pieczemy w piekarniku około 40 minut do zrumienienia.






4 comments:

  1. Bardzo lubie kurczaka w chrupiących panierkach:)

    ReplyDelete
  2. Mmmm nie dla mnie niestety chrupiące panierki... ma w domu małego wyjadacza wszystkich skórek drobiowych, muszę się zadowalać mięsem:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha:) wiesz, zauważ plusy, jesz zdrowiej i szczuplejsza jesteś ;)

      Delete