4 September 2014

TORT BOUNTY





Czas na moją wersję popularnego batonika Bounty. 

W oryginale masa kokosowa jest mocno słodka i oblana mleczną czekoladą, u mnie krem kokosowy 

jest mniej słodki i znajduje się między dwoma waniliowymi biszkoptami.

 Całość oprószona cukrem pudrem. 

Idealnie wilgotne aromatyczne ciasto.








s k ł a d n i k i :

2 szklanki mleka

250 g kokosu

3 łyżki cukru

łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki likieru Malibu

175 g margaryny niesolonej

4 jaja

pół szklanki mąki tortowej

3 łyżki cukru

 łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka zimnej wody



w y k o n a n i e :

W rondelku umieszczamy mleko, cukier, cukier waniliowy, Malibu i kokos. 

Gotujemy razem na małym ogniu, do momnetu wyparowania mleka i powstania gęstej kokosowej masy.

Dodajemy margarynę i studzimy krem.

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miksujemy nadal do momnetu powstania sztywnej piany.

Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła.

Pieczemy biszkopt w temperaturze około 160-170 stopni do suchego patyczka, około 25-35 minut.

Przekrawamy na dwa blaty. Nie potrzebne jest nasączenie, krem nada biszkoptowi odpowiednią wilgotność.

Zimny krem wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy pozostałym. 

Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( około 3-4 h).

Przed podaniem posypujmey cukrem pudrem i ozdabiamy tort według uznania.










22 comments:

  1. Mmmm... wygląda przepysznie! aż ślinka cieknie!

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam bounty! Jakiś czas temu zrobiłam podobne, domowe batoniki, a Twój torcik również muszę wypróbować, jest idealny :))

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam kokos w każdej postaci, a szczegolnie takiej jak ta - lekka i puszysta kompozycja pełna kokosowego smaku - mniam!!!
    Miłego dnia Dorotko :*

    ReplyDelete
  4. O rany o.O Wygląda zniewalająco, mam ochotę spróbować go upichcić ale gdzie mi do takich cudów ;)

    ReplyDelete
  5. mam ostatnio taką fazę na kokosa! biorę wszystko, a to ciacho w szczególności!

    ReplyDelete
  6. Mmmm kokos mój ulubiony....porywam sporą porcję tego ciacha :)

    ReplyDelete
  7. Widząc pierwsze zdjęcie myślałam, że to czarna oliwka:)
    Kokosowe smaki tez uwielbiam:)

    ReplyDelete
  8. Te zdjęcia nadają mu takiej lekkości! Pięknie i z pewnością pysznie :)

    ReplyDelete
  9. Taka niebiańska chmurka, lekka, zero kalorii ^^

    ReplyDelete
  10. Dorota! Twoje torty są zachwycające i miałybyśmy wielki problem żeby wybrać jeden. Ten również trafia na listę naszych ulubieńców :) :*

    ReplyDelete
  11. Wspaniałe i bardziej przypomina mi rafaello...

    ReplyDelete
  12. Świetny! Chyba niedługo zrobię :)

    ReplyDelete
  13. Och, to ciasto na pewno by mi zasmakowało! Uwielbiam kokosowe smaki :)

    ReplyDelete
  14. Boskie ciasto! Robiłam kiedyś podobne tyle że na barwionym na różowo biszkopcie ;) Ot, takie moje urodzinowe szaleństwo ;)

    ReplyDelete