16 September 2014

Kurczak Cayenne zapiekany z brzoskwiniami






Moja owocowa odsłona piersi na ostro w zapiekanych brzoskwiniach. 

Krótko napiszę, że palce lizać.

Podałam go z małymi ziemniakami w masełku i koperku z odrobiną cukru.








s k ł a d n i k i :

3 piersi z kurczaka

4 brzoskwinie

sól

pieprz czarny

pieprz cayenne

sok z limonki

papryka czerwona wędzona

łyżka cukru

3 łyżki masła

majeranek



w y k o n a n i e :

Piersi myjemy, suszymy.

Obsypujemy solą, pieprzem, papryką i cayenne. Skrapiamy sokiem z limonki.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej do głębokiego smażenia i smażymy na mocnym ogniu kurczaka, do momentu zamknięcia porów i ścięcia mięsa, czyli około 1 minutę z każdej strony.

W ten sposób przyrządzony kurczak jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, połówki brzoskwiń podsmażamy, posypując cukrem

 i majerankiem.

W żaroodpornej brytwannie lub ceramicznym naczyniu, umieszczamy kurczaka i brzoskiwnie. 

Skraplamy po wierzchu olejem i posypujemy majerankiem.

 Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Podajemy z dowolonymi dodatkami, u mnie ziemniaczki w masełku i koperku oraz 

sałatka z selera, rukoli i pistacji.







5 comments:

  1. Wygląda to wyśmienicie :) Lubię połączenie kurczaka z brzoskwiniami, a na ostro? Chętnie spróbuję :)

    ReplyDelete
  2. Wyglada bardzo zachecająco, jestem pewna, że kompozycja smaku jest jeszcze lepsza :))

    ReplyDelete
  3. Że tez dziś na mnie taki obiad nie czeka.... ech:)

    ReplyDelete
  4. o mamusiu! Jak pięknie podane danie! aż ślinka leci :)

    ReplyDelete
  5. Bardzo lubię połączenia mięso-owoce!

    ReplyDelete