Na potrzeby niejedzenia mięsa w tygodniu, powstała moja nowa wersja spaghetti carbonara z
pieczarkami i pomidorkami truskawkowymi.
Chyba zdecydowanie wolę taką wersje, bez jajek i bekonu.
Lekko a do tego cieszy oko wizualnie na talerzu.
Spróbujcie nowych smaków.
s k ł a d n i k i :
12 pieczarek
10 pomidorków truskawkowych
3 ząbki czosnku
pół cebuli
200 ml śmietanki 30%
pół szklanki mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
ziele angielskie
sól
pół lampki białego wina
makaron spaghetti
w y k o n a n i e :
Siekamy cebulę w kostkę, czosnek w talarki. Pieczarki w plasterki.
Całość wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, dusimy. Podlewamy winem, mlekiem i śmietanką.
Doprawiamy do smaku.
Gotujemy sos na bardzo wolnym ogniu.
Dodajemy pomidorki pocięte na połówki.
Mieszamy i podejemy od razu z makaronem.
o proszę! takiej vege wersji carbonarry jeszcze nie jadłam i muszę koniecznie to nadrobić :)
ReplyDeleteprzepiękne zdjęcia Dorotko! :)
Dziękuję Emcia:)
Deleteświetnie czuję się po takim jedzeniu:)
ReplyDeleteI ja także:)
DeleteOj takiej carbonary to ja bym zjadła! :)
ReplyDeleteTradycyjna już mi się troche znudziła;) wszędzie mięcho i mięcho, a ja wolę wersje light dla brzucha:)
DeleteDla mnie idealne danie.
ReplyDeleteTo myślimy podobnie Lauro:)
DeleteVege wersja idealna dla mnie! Na pewno wykorzystam :)
ReplyDeleteNatalie do boju zatem:)
DeleteJa bardzo lubię klasyczną wersję, ale Twoja prezentuje się idealnie ;)) Na pewno skorzystam z tego przepisu ;)) Dzięki!
ReplyDeleteByć może będzie to Twoja druga carbonara, zaraz po klasycznej:)
DeleteMniam! świetna! uwielbiam carbonarę:)
ReplyDeleteJa także, chociaż moim faworytem jest i będzie bolognese ;)
DeleteBardzo fajnie to wymyśliłaś :)
ReplyDeleteDziękuje bardzo:)
Deleteładnie się prezentuje!
ReplyDeleteDziękuję Olu, pozdrawiam oczywiście ciepło:)
DeleteLubie makarony w takim wydaniu, pieczarki mam w lodówce...już wiem co jutro na obiad :) Piękne zdjęcia :)
ReplyDelete