14 September 2014

CARBONARA, wersja vege.






Na potrzeby niejedzenia mięsa w tygodniu, powstała moja nowa wersja spaghetti carbonara z 

pieczarkami i pomidorkami truskawkowymi. 

Chyba zdecydowanie wolę taką wersje, bez jajek i bekonu. 

Lekko a do tego cieszy oko wizualnie na talerzu.

Spróbujcie nowych smaków.






s k ł a d n i k i :

12 pieczarek

10 pomidorków truskawkowych

3 ząbki czosnku

pół cebuli

200 ml śmietanki 30%

pół szklanki mleka

gałka muszkatołowa

pieprz

ziele angielskie

sól

pół lampki białego wina

makaron spaghetti



w y k o n a n i e :

Siekamy cebulę w kostkę, czosnek w talarki. Pieczarki w plasterki.

Całość wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, dusimy. Podlewamy winem, mlekiem i śmietanką.

Doprawiamy do smaku.

Gotujemy sos na bardzo wolnym ogniu.

Dodajemy pomidorki pocięte na połówki. 

Mieszamy i podejemy od razu z makaronem.






19 comments:

  1. o proszę! takiej vege wersji carbonarry jeszcze nie jadłam i muszę koniecznie to nadrobić :)
    przepiękne zdjęcia Dorotko! :)

    ReplyDelete
  2. świetnie czuję się po takim jedzeniu:)

    ReplyDelete
  3. Oj takiej carbonary to ja bym zjadła! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tradycyjna już mi się troche znudziła;) wszędzie mięcho i mięcho, a ja wolę wersje light dla brzucha:)

      Delete
  4. Vege wersja idealna dla mnie! Na pewno wykorzystam :)

    ReplyDelete
  5. Ja bardzo lubię klasyczną wersję, ale Twoja prezentuje się idealnie ;)) Na pewno skorzystam z tego przepisu ;)) Dzięki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Być może będzie to Twoja druga carbonara, zaraz po klasycznej:)

      Delete
  6. Mniam! świetna! uwielbiam carbonarę:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja także, chociaż moim faworytem jest i będzie bolognese ;)

      Delete
  7. Replies
    1. Dziękuję Olu, pozdrawiam oczywiście ciepło:)

      Delete
  8. Lubie makarony w takim wydaniu, pieczarki mam w lodówce...już wiem co jutro na obiad :) Piękne zdjęcia :)

    ReplyDelete