2 September 2014

KMINKOWE KOTLECIKI Z KURCZAKA






Pachnące kminkiem, chrupiące kotlety z piersi z kurczaka z dodatkiem ryżu

 i moją ukochaną sałatką z selera, marchewki i rodzynek, 

gościły na moim stole w tym tygodniu. 

Teraz tak sobie myślę, że następną kombinacją będą kotleciki z kolendrą i oliwkami. 

No bo przecież nie musi być nudno na talerzu prawda?




s k ł a d n i k i :

3 piersi pokrojone w drobną kostkę

pół cebuli

pół pora

jajko

bułka

pół łyżeczki kminku

pieprz

sól

1 ząbek czosnku

bułka tarta

sok z cytryny



dodatki:

ryż ze szczypiorkiem i pieprzem

sałatka z selera, marchewki, rodzynek i majonezu, z dodatkiem pieprzu.



w y k o n a n i e :

Piersi pokrojone w kostkę, mieszamy z podsmażoną cebulką z porem. 

Wbjamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, pieprz, sól, czosnek starty, kminek rozgnieciony w moździerzu lub zmielony.

 Ja dodałam kilka kropli cytryny (pół łyżeczki).

Całość wyrabiamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na folii aluminiowej

 i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. 

U mnie zajęło to 25 minut, gdy stały się lekko rumiane.






11 comments:

  1. Kurczaka nie jem ale ten wygląda apetycznie :)

    ReplyDelete
  2. Takie obiadki lubię najbardziej, trzeba będzie wypróbować Twoje kminkowe kotleciki ^^

    ReplyDelete
  3. świetne , chętnie wypróbuję przepis:)

    ReplyDelete
  4. ja kminek baaardzo lubię ! cały obiad prezentuje się przepysznie :)

    ReplyDelete
  5. U Ciebie to na pewno nigdy nie jest nudno ;)) Ściskam!

    ReplyDelete
  6. piękne zdjęcia :) a kotleciki takie apetyczne :)

    ReplyDelete
  7. u Ciebie, jak zwykle, nie tylko smacznie ale i elegancko:)

    ReplyDelete
  8. Za kminkiem nie przepadam, ale danie prezentuje się znakomicie!

    ReplyDelete
  9. Ciekawy sposób na kotleciki, a taka surówkę z selera też uwielbiam:)

    ReplyDelete
  10. Jak one smakowicie wyglądają!

    ReplyDelete